I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Hockeyfrilla. Från dess ursprung till dess inverkan på dagens samhälle har Hockeyfrilla spelat en grundläggande roll i mänsklighetens historia. Under åren har det väckt debatt, inspirerat till tekniska framsteg och varit föremål för otaliga studier och forskning. Genom den här artikeln kommer vi att upptäcka de olika aspekterna som gör Hockeyfrilla till ett så relevant ämne och värt att utforskas på djupet.
Som ses här görs denna frisyr vanligtvis genom att raka båda sidorna av huvudet men lämna hårets fram- och baksida långa.
En hockeyfrilla, hockeyfrisyr eller ishockeyfrisyr är en frisyr som kännetecknas av längre hår i nacken och kortare hår i luggen och på sidorna.[1]
Namn
Namnet härstammar från att många kända professionella hockeyspelare bar frisyren under 1980-talet och första hälften av 1990-talet. I svensk media dök begreppet hockeyfrisyr och hockeyfrilla upp 1993,[2][3] vilket sammanföll med att bandet De lyckliga kompisarna släppte låten "Ishockeyfrisyr". På danska heter hockeyfrilla "svenskerhår", eftersom frisyren blev populär tidigare i Sverige än i Danmark. På tyska kallas den "Vokuhila" – Vorne kurz, hinten lang.
Under 500-talet skrev den bysantinske lärde Procopius om grupper med unga män som hade frisyrer med långt hår i nacken och kortklippt lugg. Denna stil som var otypisk i romarriket kallades för "hunnerstil".[4][5]
Frisyren föll i onåd vid mitten av 1990-talet och i populärkulturen används den sedan dess flitigt, inte sällan nedvärderande, för att markera att en person saknar modemedvetenhet, har svårt att hänga med sin tid, kommer från arbetarklassen eller är socialt inkompetent. Ett exempel är komedin Wayne's World från 1992. De lyckliga kompisarna lanserade sången Ishockeyfrisyr 1993. PunkbandetVandals släppte låten "I've Got an Ape Drape" 1998 där de sjöng om frisyren som "bärs av countrymusiker och gäster i The Jerry Springer Show".[12]
I början av 2000-talet återuppstod hockeyfrillan som modefrisyr inom vissa kretsar.[13]
Galleri
David Bowie (frisyr från 1974) föregick den senare hockeyfrillavågen.
^Wilson, William (2011). Gobbledygook. sid. 166. ISBN 1440529256. ”David Bowie's Ziggy Stardust rocked a mullet, and so did Wings-era Paul McCartney.”
^Andrew Grant Jackson (2012). Still the Greatest. ISBN 081088223X. ”he sported the mullet that Bowie would as Ziggy Stardust; cousin to the shag popularized by David Cassidy, Florence Henderson, and Rod Stewart. It almost looks cool in those early days, but when McCartney added the mustache ...”