I dagens värld är 1990-talet ett ämne som har väckt stort intresse och debatt i samhället. Oavsett om det beror på dess inverkan på människors dagliga liv, dess historiska relevans eller dess inflytande på olika kulturella aspekter, fortsätter 1990-talet att vara ett aktuellt ämne som fångar uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Genom den här artikeln kommer vi att på djupet utforska de många aspekterna och dimensionerna av 1990-talet, och analysera dess betydelse, utveckling och återverkningar inom olika områden.
Årtiondet medförde en snabb spridning av ekonomisk globalisering och den så kallade "digitala revolutionen". Dessa tog fart efter kalla kriget och ledde till en kraftig förändring av levnadsstandarden. Den digitala revolutionen innebar att internet och satelliter kunde göra hela världen till en enda global marknadsplats. Företag som till exempel McDonald's, Nike, Microsoft och Disney knöt samman 1990-talet.
Stora multinationella företag stod för hälften av all världens handel på 1990-talet vilket ledde till en högkonjunktur i slutet av årtiondet.
De ekonomiska konjunkturerna i västvärlden präglades av återhämtning och tillväxt från lågkonjunkturen i början av årtiondet, samt nya rekord på börserna. I början av årtiondet blev satellit-TV vanligt, och videobandspelare var snart inte längre någon sensation. Datorer och Internet slog igenom under slutet av årtiondet och stora mängder av IT-bolag grundades, vilket ledde till IT-bubblan.
8 februari – Sveriges finansminister Feldt lägger fram ett bistert krisprogram som kritiseras från de flesta håll, vilket leder till svenska regeringens avgång. Det innehåller löne-, pris-, hyres- och kommunalskattestopp samt strejkförbud.
18 mars – Den borgerliga alliansen vinner det första fria parlamentsvalet i Östtyskland, som därmed säger ja till marknadsekonomi och snabb återförening med Västtyskland.
Antalet nya cancerfall i Sverige minskar för första gången på 30 år.
17 januari - Kuwaitkriget: Operation Desert Storm startar då USA-ledda flygstridskrafter anfaller Irak. Irak har tidigare ignorerat FN:s uppsatta deadline den 15 januari för irakisk reträtt från det ockuperade Kuwait (kriget inleds 17 januari enligt Mellanöstern- och europeisk tid, 16 januari enligt amerikansk tid). Iraks flygvapen slås ut.
25 juni – Kroatien och Slovenien förklarar sig självständiga, och inbördeskrig utbryter i Jugoslavien. Jugoslaviens armé går till anfall och strider utbryter i Slovenien. Kroatien mobiliserar, och tusentals serber flyr därifrån.
24 september – Nirvana slår igenom, då de släpper albumet Nevermind, som blir ett av de mest kända och framgångsrika albumet någonsin. Låten Smells Like Teen Spirit är med på albumet och blir symbolen för generation X. Detta är även början på en stor tid för rockstilen grunge.
26 februari – En explosion i garaget under World Trade Center i New York sliter upp ett 30 meter stort hål genom fyra våningar av betong. Sex personer dödas och tusentals skadas.
17 januari – Ett jordskalv inträffar i ett ytterområde till Los Angeles (ca 30 km nordväst om centrum, i orten Northridge) med en magnitud av 6,7 på Richterskalan. 57 människor omkommer och materiella skador uppstår till ett värde av ca 12 miljarder USD (18 miljarder USD i 2003 års penningvärde) och är därmed den kostsammaste jordbävningen i USA.
6 april – Rwandaspresident, Juvénal Habyarimana, och Burundis president är på väg till Rwanda från fredsöverläggningar när flygplanet de färdas i blir nedskjutet över Kigalis flygplats. Detta blir startskottet för folkmordet i Rwanda. 100 000-tals människor mördas, och utlänningar evakueras.
18 september – I det svenska riksdagsvalet får socialdemokraterna 45,3 % av rösterna och har tillsammans med vänsterpartiet majoritet. Ny demokrati får 1,2 % av rösterna och förlorar sina mandat medan Miljöpartiet kommer tillbaka med 5 % av rösterna.
13 november – Svenskarna röstar i en folkomröstning ja till svenskt EU-medlemskap, där det uppmärksammas att ja-sidan har starkare resurser i argumentationen. Ja vinner med 52,3 % mot 46,8 % nej.
4 december – Tre unga kvinnor och en manlig dörrvakt dödas då en kriminellt belastad 25-åring, påhejad av två medbrottslingar, skjuter med ett stulet automatvapen vid Sturecompagniets entré, efter att tidigare under natten ha nekats att få komma in. Cirka 20 personer skadas.
4 augusti – Kroatien inleder Operation Storm för att driva ut de sista serbiska trupperna ut ur landet. Operationen förstör nästan all serbisk krigskapacitet.
31 augusti – Prinsessan Diana, exhustru till prins Charles, omkommer i en bilolycka i Paris när bilen hon färdas i krossas mot en betongpelare. Även hennes nya kärlek, egyptiern Dodi Fayed, samt bilens förare dödas i olyckan, efter att de blivit jagade av fotografer.
2 oktober - Tunnelbygget genom Hallandsåsen blir en stor miljöskandal då det visat sig att tätningsmassan som använts för att stoppa grundvattnet läcker ut gift i bland annat närliggande Vadbäcken.
19 december - Filmen Titanic har premiär på biograferna. Filmen blir den mest framgångsrika hittills, då den drar in nära 2 miljarder dollar totalt.
20 september – I det svenska riksdagsvalet gör SAP sitt sämsta riksdagsval på länge, men behåller ändå regeringsmakten då huvudopponenten Moderata samlingspartiet bara ökar marginellt. Vänsterpartiet fördubblar sitt valresultat från 6,2 % i förra valet till 12 %, medan KD förbättrar valresultatet från 4,1 till 11,8 %. Valet är Sveriges första personval, valdeltagandet är dock det sämsta på 40 år med endast 81,4 %.
I Sverige är nöjesvärlden vid 1990-talets slut, precis som runt år 1900, återigen uppdelad i stor spridning, efter att under 1900-talet varit relativt likriktad.