François Couperin

I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska ämnet François Couperin, en grundläggande aspekt som påverkar olika områden i vårt dagliga liv. François Couperin är ett begrepp som har skapat stort intresse och debatt i dagens samhälle, eftersom dess inflytande sträcker sig till olika aspekter, från hälsa och teknik till kultur och politik. Genom hela denna analys kommer vi att på djupet undersöka de olika aspekterna och konsekvenserna av François Couperin, för att försöka förstå dess betydelse och inverkan i dagens värld. Dessutom kommer vi att utforska de olika perspektiven och åsikterna om François Couperin, i syfte att ge en komplett och berikande vision av detta relevanta ämne.

François Couperin
François Couperin
François Couperin
Levnad
Född10 november 1668
Paris, Kungariket Frankrike Frankrike
Död12 september 1733 (64 år)
Paris, Kungariket Frankrike Frankrike
Tonsättare
Epok/stilBarocken
InstrumentCembalo, orgel
Aktiva år1690–1730

François Couperin, född 10 november 1668 i Paris, död 12 september 1733 i Paris, var en fransk kompositör inom barockmusiken, cembalist och organist.

Han var också känd som Couperin le grand, alltså Couperin den store, för att skilja honom från de andra i Couperin-familjen som alla var musiker. Han komponerade en del musik för cembalo i barockstil. Han använde sig också av medeltida musikaliska grepp, bland annat monofonisk sång sida vid sida med polyfonisk notation, något som bland annat förekom inom gregoriansk sång. Utom triosonater och ett par orgelmässor skrev han även fyra böcker, Pièces de clavecin (1713–30), med därtill anslutna fyra så kallade Concerts royaux, samt ett teoretiskt studieverk, L'art de toucher le clavecin (1717). Couperins klaververk utgavs i fyra band av Friedrich Chrysander i Denkmäler der Tonkunst.

Couperin har fått nedslagskratern CouperinMerkurius uppkallad efter sig.[1]

Källor

Noter

  1. ^ ”Couperin on Mercury” (på engelska). International Astronomical Union. 7 mars 2011. https://planetarynames.wr.usgs.gov/Feature/1324. Läst 9 november 2024. 

Externa länkar