Kungariket Frankrike

Den här artikeln kommer att ta upp Kungariket Frankrike, ett ämne som har fångat uppmärksamhet och intresse hos många människor de senaste åren. Kungariket Frankrike har blivit ett ämne av relevans i dagens samhälle på grund av dess påverkan inom olika områden, såsom kultur, politik och ekonomi. I den här artikeln kommer de olika aspekterna relaterade till Kungariket Frankrike att utforskas, och dess orsaker, konsekvenser och möjliga lösningar analyseras. Den historiska utvecklingen av Kungariket Frankrike kommer att undersökas, liksom dess inflytande på det samtida samhället. Likaså kommer olika perspektiv och synsätt på Kungariket Frankrike att presenteras, i syfte att erbjuda en heltäckande och berikande vision om detta ämne av allmänt intresse.

Kungariket Frankrike
Royaume de France (Franska)

8431791
Flagga Vapen
Valspråk: Montjoie Saint Denis!
Nationalsång: "Vive Henry IV"
Huvudstad Paris
Språk Franska (de facto; officiellt)
Occitanska
Bretonska
Frankoprovensalska
Baskiska
Alsatiska
Vallonska
Francique
Religion Romersk-katolsk kristendom
Statsskick Monarki
Bildades 843


Upphörde 3 september 1791


Valuta Fransk livre

Kungariket Frankrike (franska: Royaume de France) var en av de starkare staterna i Europa under det andra millenniet inom den kristna tideräkningen.

Staten uppstod ur västra delen av Frankerriket, och växte sig starkare med åren. Kung Ludvig XIV, känd som "Kung sol", utvecklade en stark stat och absolut monarki. Dock slutade det hela, efter strömningar från Franska upplysningstiden, kostnaderna för amerikanska självständighetskriget som Frankrike stötte, med ett växande politiskt medvetande och borgarklassens behov av politisk makt i Franska revolutionen, och statsbildningen efterträddes först av den konstitutionella monarkin med samma namn och sedan Första franska republiken.[1]

Se även

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 4 mars 2012.

Fotnoter

  1. ^ Ben Cahoon. ”France” (på engelska). World Statesmen. http://www.worldstatesmen.org/France.html. Läst 15 januari 2017. 

Externa länkar