Fotometri

I denna artikel kommer vi att utforska i detalj Fotometri, ett ämne som har väckt intresse hos olika sektorer och som har genererat en bred debatt i dagens samhälle. Fotometri har avsevärt påverkat olika aspekter av vårt dagliga liv, och dess inflytande har blivit allt tydligare de senaste åren. Genom en omfattande analys kommer vi att undersöka de många aspekterna av Fotometri, från dess ursprung och historia till dess implikationer i dagens värld. Dessutom kommer vi att undersöka hur Fotometri har utvecklats över tiden och hur det har påverkat olika människor och samhällen runt om i världen. Detta ämne är av stor relevans idag, så det är viktigt att förstå dess konsekvenser och utmaningar för att kunna ta itu med det effektivt.

Fotometri är vetenskapen om mätning av ljus i termer av hur det mänskliga ögat upplever ljusstyrkan. Fotometri skiljer sig från radiometri som är vetenskapen om absolutmätning av ljusstrålningens energi. I fotometrin viktas ljuseffekten vid varje våglängd med en funktion (V-lambdakurvan) som modellerar ögats känslighet.

Fotometriska storheter och deras SI-enheter

Följande tabell visar de vanligaste fotometriska storheterna, deras SI-enheter och motsvarande radiometriska storheter.

Fotometriska storheter och SI-enheter
Storhet SI-enhet Förkortning Kommentar Motsvarande radiometrisk storhet
Ljusflöde lumen lm Utsänd ljusstrålning per tidsenhet, vägd mot mänskligt seende Strålningsflöde (watt)
Illuminans lux lx eller lm/m² Ljusflöde per belyst ytenhet Irradians (watt per kvadratmeter)
Ljusstyrka candela cd eller lm/sr Ljusflöde per rymdvinkelenhet. Den SI-enhet som def. av lux och lumen utgår ifrån Strålningsintensitet (watt per steradian)
Luminans candela per kvadratmeter cd/m² Ljusflöde per rymdvinkelenhet per belyst ytenhet. Radians(watt per kvadratmeter och steradian)

Källor

  1. ^ "Palmer", "James M.". ”"Radiometry and photometry FAQ"”. Arkiverad från originalet den 15 september 2008. https://web.archive.org/web/20080915081229/http://www.optics.arizona.edu/Palmer/rpfaq/rpfaq.htm. Läst 15 september 2008. 
  2. ^ Starby, Lars (2006). En bok om belysning. Ljuskultur. sid. 113