Bägardjur

I dagens värld är Bägardjur en fråga som fått stor relevans i samhället. Under lång tid har Bägardjur varit föremål för debatt och diskussion, eftersom dess inverkan täcker olika aspekter av det dagliga livet. Vare sig det gäller det personliga, arbetslivet, kulturella eller sociala området har Bägardjur blivit ett ämne som inte lämnar någon oberörd. Dess betydelse ligger i dess inflytande på våra beslut, hur vi uppfattar världen omkring oss och hur vi förhåller oss till andra. I den här artikeln kommer vi att grundligt utforska begreppet Bägardjur och dess inverkan på våra dagliga liv, för att bättre förstå dess innebörd och kunna analysera dess relevans idag.

Bägardjur
Barentsia discreta
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
ÖverstamLophotrochozoa
StamBägardjur
Entoprocta
Vetenskapligt namn
§ Entoprocta
AuktorNitsche 1869
Familjer
Synonymer
Kamptozoa
Hitta fler artiklar om djur med

Bägardjur (Entoprocta[1] eller Kamptozoa[2]), från grekiskans εντος, entos inre + προκτος, proktos anus, är en stam inom djuren, som består av fyra familjer med cirka 250 vattenlevande arter, 0,1–7 mm långa. De flesta lever i havet, men den vittspridda Urnatella gracilis är en sötvattensart. De sitter fast på botten, de flesta arter solitärt, men ett trettiotal arter är kolonilevande.

Bägardjuren är filtrerare och skiljs från de andra stammarna med tentakelkrans med förekomsten av anus inuti kransen. Maten fångas med slem på tentaklerna som sedan flyttas till munnen med cilier. Tarmen är u-formad och saknar muskulatur, utan har istället cilier.

Djuren kan föröka sig både asexuellt, genom avknoppning, och sexuellt. De är sekventiella hermafroditer.

Indelning

Barentsiidae

Loxokalypodidae

Loxosomatidae

Pedicellinidae

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter

  1. ^ Dyntaxa
  2. ^ Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (12 april 2011). ”Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.”. Species 2000: Reading, UK. Arkiverad från originalet den 18 juni 2012. https://web.archive.org/web/20120618223324/http://www.catalogueoflife.org/services/res/2011AC_26July.zip. Läst 24 september 2012.