Barnhustullen

Ämnet Barnhustullen är ett ämne som har fångat många människors uppmärksamhet den senaste tiden. Med en lång historia och ständig relevans i samhället är Barnhustullen ett ämne som genererat debatt och reflektion inom olika sektorer. Från dess inverkan på det dagliga livet till dess inflytande på politik och kultur, har Barnhustullen visat sig vara ett mångfacetterat ämne som förtjänar att utforskas på djupet. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de olika aspekterna av Barnhustullen, analysera dess ursprung, evolution och dess relevans i dagens värld.

Stockholm 1637 med tullstaket och Barnhustullen norr om Brunkebergsåsen

Barnhustullen var en tidig tullstation i Stockholm. Tullen låg vid Drottninggatan i höjd med dagens Barnhusgatan och existerade mellan slutet av 1630-talet och början av 1650-talet.

På Stockholms äldst kända karta från tidigt 1600-tal visas stadens första tull strax norr om Kvarteret Beridarebanan (området vid dagens Hötorget). Den hette Thollen Week Rennebanan och kom till vid 1622 års tullförening. På 1630-talet flyttades tullen längre norrut till barnhuset vid Drottninggatan och kallades då Barnhustullen eftersom Barnhuset för föräldralösa barn låg intill. I början av 1650-talet flyttades tullen till nuvarande Odenplan. På 1670-talet flyttades tullen ytterligare en gång norrut och hamnade i slutet av Norrtullsgatan till den plats som heter Norrtull.

Referenser

  1. ^ Vasa- och Birkastan[död länk]
  2. ^ Landell (1992), sida 27

Tryckta källor