I den här artikeln kommer vi att undersöka frågan om Askola mer på djupet och analysera dess ursprung, återverkningar och möjliga lösningar. Askola har varit föremål för debatt och kontroverser de senaste åren och det är viktigt att granska det ur olika perspektiv för att förstå dess omfattning och inverkan på dagens samhälle. Genom forskning och analys kommer vi att försöka belysa detta ämne och ge en mer fullständig bild av dess implikationer. Dessutom kommer vi att undersöka hur Askola har utvecklats över tiden och de möjliga konsekvenser det har för framtiden. Den här artikeln är avsedd att vara en omfattande guide för att förstå Askola i alla dess dimensioner och att främja en informerad debatt om dess relevans idag.
Askola är en kommun i landskapetNyland i Finland. Folkmängden i Askola uppgår till &&&&&&&&&&&04847.&&&&&04 847 invånare (2021) och den totala arealen utgörs av &&&&&&&&&&&&0218.&30000218,03 km². Folkmängden i centralortenAskola kyrkoby uppgick den 31 december 2014 till 1 303 invånare. Askola kommun grundades år 1896, och kommunen genomflyts av Borgå å. Kommunen gränsar till Mäntsälä kommun, Pukkila kommun, Mörskom kommun, Borgnäs kommun och Borgå stad.
Askola kommuns språkliga status är enspråkigfinsk. Många ortnamn i Askola avslöjar att här har tidigare funnits en svenskspråkig bosättning. Vid folkräkningen 1906 utgjorde finlandssvenskarna ännu 8,2 % av Askolas befolkning.
Den största sjön i Askola är Tiiläänjärvi. Övriga mindre sjöar är bland annat Abborsjö, Mörtsjö, Etujärvi, Takajärvi, Koukjärvi och Kylänpäänjärvi. Även Vitsjön ligger delvis i Askola. Genom kommunen rinner Borgå å och Illbyån.
Det finns allmänna simstränder vid Abborsjö, Takajärvi och Vitsjön.
Annat
Askola är känd för sina stora jättegrytor. Den största jättegrytan i berget Kirnukalliot är över fyra meter bred och tio meter djup.
Utbildning
I Askola kommun finns fem finskspråkiga grundskolor, varav fyra är skolor med lägre årskurser och en skola med högre årskurser. Utöver dessa skolor finns här ett gymnasium och en yrkesskola.
Anm: Uppgifterna avser förhållandena den 31 december nämnda år enligt områdesindelningen den 1 januari 2022.
Språk
Befolkningen efter språk (modersmål) den 31 december 2022. Finska, svenska och samiska räknas som inhemska språk då de har officiell status i landet. Resten av språken räknas som främmande. För språk med färre än 10 talare är siffran dold av Statistikcentralen på grund av sekretesskäl.