Aluminiumklorid

I den här artikeln kommer Aluminiumklorid att behandlas ur ett omfattande och djupt perspektiv, och utforska dess många aspekter och konsekvenser på olika områden av livet. Genom en detaljerad och genomtänkt analys kommer vi att söka till fullo förstå den betydelse och inverkan som Aluminiumklorid har på dagens samhälle, samt de möjliga lösningarna eller alternativen till de utmaningar det innebär. Olika tillvägagångssätt och synpunkter kommer att undersökas för att erbjuda en holistisk och berikande vision av Aluminiumklorid, med syftet att främja debatt och kritisk reflektion kring detta ämne som är så aktuellt idag.

Aluminiumklorid
AluminiumtrikloridAlCl3 6H2O
Systematiskt namnAluminiumtriklorid
Kemisk formelAlCl3
Molmassa133,34 g/mol
UtseendeVita (anhydrat) eller gula (hexahydrat) kristaller
CAS-nummer7446-70-0
SMILESCl(Cl)Cl
Egenskaper
Densitet2,48 g/cm³
Löslighet (vatten)458 g/l (20 °C)
Smältpunkt192 °C
Kokpunkt300 °C (sönderfaller)
Faror
Huvudfara
NFPA 704

0
3
2
LD503450 mg/kg (oralt)
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Aluminiumklorid, AlCl3, är en kemisk förening av aluminium och klor. Den betraktades tidigare som ett salt, men det görs oftast inte idag eftersom atomerna hålls ihop av kovalenta bindningar. I fast tillstånd bildar bindningarna ett nätverk, utan avgränsade molekyler.

Aluminiumklorid används som katalysator för Friedel-Craftsreaktioner och andra reaktioner inom organisk kemi. Det är också en vanlig ingrediens i deodorant. Liksom andra metallsalter reagerar aluminiumklorid med proteiner i svettutförsgången i hudens yttersta lager och "korkar igen" denna. Effekten blir att svett inte kan passera ut på huden.[1]

Aluminiumklorid är starkt hygroskopisk och utvecklar värme vid hydratisering. Om anhydrat aluminiumklorid släpps ner i vatten kan värmeutvecklingen bli så stark att följden blir en ångexplosion.

När aluminiumklorid sönderfaller i fuktig luft avgår väteklorid-ångor. [2]

Trivialnamn [2]

" class="mw-editsection-visualeditor">redigera | redigera wikitext]
  • Aluminium chloratum
  • Saltsyrad lerjord

Referenser

  1. ^ Akademiska sjukhuset Arkiverad 31 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine. - Aluminiumklorid.
  2. ^ Hugo W Larsson: Handbok i galvanisering, oxidering och metallfärgning, upplaga 9, Björk & Börjesson, Stockholm 1964

Se även