I dagens värld har Alice blivit ett ämne av stor relevans och intresse, som genererar debatter och diskussioner inom olika områden. Oavsett om det är på det politiska, sociala, tekniska eller kulturella området har Alice tagit en ledande roll och fångat samhällets uppmärksamhet i allmänhet. Under åren har Alice utvecklats och fått nya dimensioner som avsevärt har påverkat vårt sätt att leva, kommunicera och relatera. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Alice och dess inflytande på våra dagliga liv, såväl som dess betydelse i det aktuella sammanhanget.
Kvinnonamnet Alice är en fransk och engelsk form av det tyska namnet Adelheid (ursprungligen Adalheidis) som är sammansatt av ord som betyder ädel och ljus. Kortformen Adalis blev till Aliz på franska och på 1100-talet uppstod även en latiniserad form av namnet – Alicia.
I mitten av 1800-talet blev Alice ett populärt dopnamn i flera europeiska länder, framför allt i England där romantikens diktare hade tagit upp namnet igen. Det äldsta belägget för namnet i Sverige är från år 1841 och det kom snabbt att bli ett modenamn (redan under andra halvan av 1800-talet). Lewis Carrolls berömda barnbok Alice i Underlandet publicerades 1865 och bidrog till spridningen av namnet. Under mitten av 1900-talet ansågs Alice vara omodernt, men namnet fick ett nytt, rejält uppsving i slutet av seklet och under 2000-talet har det varit ett av de vanligaste namnen bland nyfödda flickor.
Den 31 december 2014 fanns det totalt 36 119 kvinnor folkbokförda i Sverige med namnet Alice, varav 17 075 bar det som tilltalsnamn.
Namnsdag i Sverige: 23 juni, (1986-2000: 17 juli)
Allis är en stavningsvariant av Alice. Den 31 december 2014 fanns det totalt 512 kvinnor folkbokförda i Sverige med namnet Allis, varav 363 bar det som tilltalsnamn. De flesta är födda på 1920-talet. Under 1990-talet fick namnformen dock ett litet uppsving som nog kan tillskrivas boken och tv-serien Allis med is.