Numera är 1792 ett ämne på allas läppar. Från dess påverkan på samhället till dess relevans i den ekonomiska sfären, har 1792 fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och intressen. Med sitt inflytande på människors dagliga liv och sin betydelse i populärkulturen har 1792 blivit en central diskussionspunkt inom olika områden. I den här artikeln kommer vi att utforska på djupet hur 1792 har påverkat samhället och vilka konsekvenserna av dess närvaro är i vår nuvarande verklighet.
29 mars – Gustav III avlider efter att ha ådragit sig lunginflammation och kallbrand av de skador han fick vid attentatet den 16. Han efterträds som kung av Sverige av sin son Gustav IV Adolf, som dock är omyndig. Enligt Gustav III:s testamente inträder hertig Karl (XIII) som hans förmyndare.
25 juli – Braunschweig-manifestet utfärdas av den fientliga koallitionsarmén och hettar upp stämningen i Paris mot monarkin till Jakobinernas förmån.
11 juli – En ny svensk tryckfrihetsförordning införs, där Reuterholm avskaffar de inskränkningar som gjorts av Gustav III. Snart återinförs dock mycket av Gustav III:s censur, eftersom det börjar komma skrifter som prisar friheten i det nybildade USA och revolutionens Frankrike.