Åke Rålamb

I världen av Åke Rålamb finns det en oändlig mängd perspektiv, idéer och åsikter som inbjuder oss att utforska och upptäcka mer om detta fascinerande ämne. Det är ett ämne som har fångat otaliga människors uppmärksamhet genom historien och förblir relevant i den moderna världen. Från dess ursprung till dess påverkan på dagens samhälle är Åke Rålamb ett ämne som aldrig slutar att fascinera oss. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter och förhållningssätt till Åke Rålamb, från dess ursprung till dess inflytande idag, för att ge oss en djupare förståelse för detta spännande ämne.

Åke Rålamb
Född1 april 1651[1]
Länna gård, Uppsala kommun, Sverige
Död25 september 1718[1] (67 år)
Klara församling[1], Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningFörfattare, militär, tecknare
Befattning
Riksråd[1]
MakaBrita Ulfsparre
FöräldrarClaes Rålamb[1]
SläktingarBror Classon Rålamb (syskon)
Gustaf Rålamb (syskon)
Redigera Wikidata
Skeps Byggerij

Åke Claesson Rålamb, född 1 april 1651Länna gård i Uppland, död 25 september 1718 i Stockholm, var en svensk friherre, officer och encyklopediförfattare.

Biografi

Åke Rålamb, som var son till Claes Rålamb och Anna Stålarm, tjänstgjorde vid Livgardet, där han 1711 blev överste. Han är författare till en encyklopedi, med titeln Adelig Öfning, av vilken sex strödda delar kom ut 1690–1694, omfattande aritmetik, lantmäteri, snabbskrivningskonst, fortifikation, skeppsbyggnad, ekonomi, hushåll med mera, försedda med graverade kopparstick utförda av författaren. Ett utdrag, som omfattar ränteberäkning med mera, blev under titeln En liten handbok af adelig öfning en folkbok och utkom i en mängd upplagor ända in på 1800-talet.

Hans Deduction huru stora landttogs gärden olagligen gått ifrån kronan utgavs tillsammans med en skrift av Edvard Ehrenstéen 1709. Han har även uppgivits vara författare till en handskriven skrift Vederläggning emot presterskapets i Stockholm predikan om skattepenningen 1693, som blev föremål för förbud. Flera samlingar av kungliga brev och förordningar rörande olika ämnen, utdragna av honom, finns i handskrift i Rålambska samlingen i Kungliga biblioteket. En av Rålamb upprättad "Samblebook" över lagar, författningar med mera (19 volymer folio och 7 volymer "klav") inköptes 1698 av svenska staten för 6 000 daler silvermynt och förvaras i Riksarkivet.

Bibliografi

Källor

Noter

Vidare läsning

Externa länkar