Nuförtiden är Ågestabadet (naturistbad) ett ämne som har fångat många människor runt om i världen. Oavsett om det beror på dess påverkan på samhället, dess relevans i historien eller dess påverkan på populärkulturen, är Ågestabadet (naturistbad) ett ämne som fortsätter att generera intresse och debatt. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska de olika aspekterna av Ågestabadet (naturistbad), från dess ursprung till dess nuvarande inverkan. Vi kommer att analysera hur Ågestabadet (naturistbad) har utvecklats över tid och hur det har påverkat olika aspekter av vardagen. Från dess historiska rötter till dess relevans idag, fortsätter Ågestabadet (naturistbad) att vara ett spännande ämne som förtjänar vår uppmärksamhet och reflektion.
Ågestabadet ligger på en udde på södra sidan av sjön Magelungen i Ågesta i Huddinge kommun och är Stockholms stads enda officiella naturistbad. Marken ägs av Stockholms stad och drivs av Stockholms Stads Idrottsförvaltning i samverkan med Nf Eos.
På 1980-talet uppmärksammades behovet av fler nakenbad i Stockholm. Motioner lades fram i kommunfullmäktige och frågan utreddes. Under en tid uppläts en del av Kanaanbadet vid Mälaren för nakenbad, men efter klagomål från kringboende föreslogs i stället Ågestabadet, ett gammalt barnbad som då inte användes så mycket. Ågestabadet var placerat på avstånd från bebyggelse och var dessutom förhållandevis avskilt. Badet kunde invigas i juni 1989.
Badet har en barnvänlig sandstrand. I kanten av stranden finns en badbrygga med badstege och utanför den en förankrad badflotte. Innanför stranden finns en stor gräsyta där sommartid flera hundra personer solbadar. Där finns en fast grill, ett flertal bord med fasta bänkar, en bouleplan (bouleklot finns för utlåning), gungor, dusch och dricksvattenkran, toaletter, soptunnor och cykelparkering. Onsdagar juni – augusti hålls grillkvällar. Vid vackert väder finns ett friluftscafé. Ågesta är ett trevligt familjebad, med barnfamiljer och män och kvinnor i alla åldrar. Platsen är skyltad som "nakenbad" vilket följs.
Uddens yttersta kulle är en vacker lund med labyrintartade gångstigar. Platsen används av många besökare för närmast gymnosofisk kontemplation: ett långsamt meditativt skridande i lundens skugga.
Vid infarten från Bonäsvägen finns bilparkering som är otillräcklig vid fint väder. Från pendeltåg/tunnelbanestation Farsta strand går buss, därefter cirka 500 m att gå. Badvattnets kvalitet kontrolleras under badsäsongen och publiceras på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.
Nf Eos svarar för Ågestabadets dagliga drift och aktiviteter. Det öppnas normalt i maj och stängs i september. Badet har ordningsregler:
Ågestabadets besökare ska kunna känna sig helt bekväma och trygga. På plats finns normalt flera medlemmar från föreningen. Ta kontakt med dem om någon uppträder olämpligt eller störande.
|