Domenico Modugno



Internet är en outtömlig källa till kunskap, även när det gäller Domenico Modugno. Århundraden av mänsklig kunskap om Domenico Modugno har lagts och läggs fortfarande på nätet, och det är just därför som det är så svårt att få tillgång till det, eftersom det finns platser där det kan vara svårt eller till och med omöjligt att navigera. Vårt förslag är att du inte ska skeppsbrutet i ett hav av uppgifter om Domenico Modugno och att du snabbt och effektivt ska kunna nå alla visdomens hamnar.

Med detta mål i åtanke har vi gjort något som går utöver det uppenbara, nämligen att samla in den mest aktuella och bäst förklarade informationen om Domenico Modugno. Vi har också ordnat den på ett sätt som gör den lätt att läsa, med en minimalistisk och trevlig design som garanterar den bästa användarupplevelsen och den kortaste laddningstiden. Vi gör det enkelt för dig så att allt du behöver oroa dig för är att lära dig allt om Domenico Modugno! Så om du tycker att vi har uppnått vårt syfte och du redan vet vad du ville veta om Domenico Modugno, vill vi gärna ha dig tillbaka i sapientiasv.com:s lugna hav när din hunger efter kunskap väcks på nytt.

Domenico Modugno (född 9 januari 1928 i Polignano a Mare , 6 augusti 1994 i Lampedusa ) var en italiensk kantaffär , skådespelare och politiker. 1958 uppnådde han en världshit med Nel blu dipinto di blu . Som en innovatör av form, stil och innehåll har han en framträdande position i historien om italiensk populärmusik . Han vann Sanremo-festivalen fyra gånger och deltog tre gånger i Eurovision Song Contest för Italien .

liv och karriär

Modugno växte upp i San Pietro Vernotico och lärde sig tidigt spela gitarr och dragspel . Vid 19 års ålder flyttade han till Turin , där han arbetade som däckreparatör på en fabrik. Efter sin militärtjänst flyttade han vidare till Rom och accepterades på filmskolan Centro Sperimentale di Cinematografia . Snart fick han sina första film- och teaterroller, till exempel i Anni facili av Luigi Zampa (1953). Samtidigt vände Modugno tillbaka till musik, först som radiopresentatör, sedan som låtskrivare. Hans första sånger var på apuliska, sicilianska och napoletanska dialekter, inklusive Lu pisce spada , La sveglietta , La donna riccia , Strada 'nfosa eller Io, mammeta e tu . Han lockade först uppmärksamhet med låten Lazzarella , vilket tolkas av Modugno och Aurelio Fierro, vann den Festival di Napoli .

Tillsammans med Johnny Dorelli presenterade Modugno låten Nel blu dipinto di blu (Volare) , som han hade skrivit med Franco Migliacci , vid Sanremo-festivalen 1958, som har ägt rum på Rivieran sedan 1951 . Låten blev en överväldigande framgång, vann tävlingen och gick senare in i tävlingen vid den tredje Grand Prix Eurovision de la Chanson (1958) , där Modugno tog tredjeplatsen. Låten var också en etta hit i USA och vann både huvudkategorier, singel av året och sång av året , vid 1959 Grammy Awards .

På denna framgångsvåg deltog Modugno (igen med Dorelli) också i Sanremo-festivalen 1959 och vann igen med Piove (ciao, ciao, bambina) . Som föregående år presenterade han låten vid Eurovision Song Contest 1959 , där han kom på sjätte plats den här gången. Andra populära låtar Modugnos vid den här tiden var Vecchio frack , Notte lunga notte och Pasqualino marajà . 1959 hade han också en roll i filmen The Greatest Show of the Night av Alessandro Blasetti , 1960 i Adua och hennes följeslagare av Antonio Pietrangeli . Med Libero tog Modugno andraplatsen vid Sanremo-festivalen 1960 (bara bakom Claudio Villa ), och singeln Notte di luna calante var också framgångsrik. 1961 spelade Modugno en ledande roll i musikteatern Rinaldo in campo av Garinei och Giovannini , för vilken han också hade skrivit musiken, en roll i filmen The Last Judgment Will Not Happen av Vittorio De Sica , och lyckades med Giovane amore och La novia .

Nu tillsammans med Claudio Villa vann Modugno Sanremo-festivalen för tredje gången 1962 med Addio ... addio . Andra framgångar för året var hans singlar Selene och Stasera pago io . I musikteatern Tommaso d'Amalfi av Eduardo De Filippo tog han återigen en ledande roll. Årets framgång var singeln Lettera di un soldato . 1963 regisserade han den självbiografiska filmen Tutto è musica . 1964 återvände han till Sanremo-festivalen med Che me ne importa ... a me , och samma år vann han också Festival di Napoli med låten Tu si '' na cosa grande . 1965 spelade han huvudrollen i tv-filmen Scaramouche av Daniele D'Anza och skrev poängen för den.

Modugno uppnådde en fjärde seger på Sanremo-festivalen 1966 med Dio, come ti amo , tillsammans med Gigliola Cinquetti . Han hade dock ingen tur med det vid Eurovision Song Contest 1966 , där han slutade sist med noll poäng. Modugno deltog också i Sanremo de följande åren, 1967 med Sopra i tetti azzurri del mio pazzo amore , 1968 med Il posto mio , 1970 med La lontananza , 1971 med Come stai och 1972 med Un calcio alla città . 1968 Modugno spelade i stämningen i italienska av Pier Paolo Pasolini med 1972 i djävulskt spel av Luigi Comencini . Mellan 1973 och 1975 spelade han i en italiensk produktion av Threepenny Opera av Giorgio Strehler Mackie Messer , 1974 gick han in i loppet för sista gången i Sanremo med låten Questa è la mia vita . Han lyckades fortfarande 1975 med Piange il telefono och 1976 med Il maestro di violino ; i år uppträdde han också som gäst igen i Sanremo. Han upprepade detta 1977, han uppträdde också i pjäsen Don Giovanni på Sicilia och 1978 i den musikaliska komedin Cyrano .

1984 fick Modugno en stroke . Efter det kunde han bara prestera i begränsad utsträckning; 1986 gick han med i Partito Radicale , blev partiledare och representerade partiet från 1987 till 1990 i italienska parlamentets deputeratkammare . 1991 försämrades hans tillstånd igen, 1993 spelade han in en sista låt med sin son Massimo Modugno , Delfini . 1994 dog han på Lampedusa .

Diskografi

Obs! Italienska diagram börjar bara 1960 (singlar) och 1970 (album).

Album

Diagramplaceringar

år titel Topprankning, totalt veckor, prisDiagramDiagramplaceringar
(År, titel, ranking, veckor, priser, anteckningar)
Anmärkningar
DET DET
1970 Domenico Modugno DET9 (16 veckor)
DET
RCA, PSL 10468
1975 Piange il telefono e le più belle canzoni di Domenico Modugno DET12 (10 veckor)
DET
Carosello, CLN 25057
2007 Domenico Modugno DET42 (3 veckor)
DET
Sony BMG
2008 Herr Volare DET64 (2 veckor)
DET
Sony BMG
2010 Nytt konstverk 2009 (Successi Flashback) DET88 (1 vecka)
DET
Sony
2013 Jag successi dell'uomo i tailcoat DET28 (10 veckor)
DET
Sony, publicerad 2011
Ragazzo del sud DET32 (4 veckor)
DET
Sony
Volare DET54 (1 vecka)
DET
Tutto Modugno - Herr Volare 19561964 DET72 (2 veckor)
DET
Warner
Un'ora con ... DET91 (1 vecka)
DET
Sony

alla LP-skivor

  • 1955 - I successi di Domenico Modugno I (RCA Italiana, A10V 0029)
  • 1955 - I successi di Domenico Modugno II (RCA Italiana, A10V 0030)
  • 1956 - Domenico Modugno e la sua chitarra - Un poeta un pittore un musicista (Fonit, LP 200)
  • 1956 - Domenico Modugno e la sua chitarra n ° 2 - Un poeta un pittore un musicista (Fonit, LP 201)
  • 1958 - La strada dei successi (Fonit, LP 260)
  • 1958 - Domenico Modugno (Fonit, LP 261)
  • 1958 - Domenico Modugno (Fonit, LP 278)
  • 1958 - Domenico è semper Domenico (RCA Italiana, PML 10019)
  • 1959 - Domenico Modugno (Fonit, LP 20003)
  • 1960 - Domenico Modugno (Fonit, LP 20011)
  • 1961 - Modugno (Fonit, LP 20015)
  • 1961 - Rinaldo in campo (Fonit, LP 20016)
  • 1962 - Domenico Modugno (Fonit, LP 20022)
  • 1963 - Tutto è musica (Fonit, LPR 20024)
  • 1963 - Modugno siciliano (Fonit, LPQ 09006)
  • 1964 - Modugno (Fonit, LPQ 09014)
  • 1966 - Dio, kom ti amo (Curci, SPLP 901)
  • 1967 - Modugno (Curci, SPLP 902)
  • 1968 - Domenico Modugno (RCA Italiana, PSL 10433)
  • 1970 - Domenico Modugno (RCA Italiana, PSL 10468)
  • 1971 - Con l'affetto della memoria (RCA Italiana, PSL 10513)
  • 1972 - Tutto Modugno (RCA Italiana, PSL 10552; 6-LP-upplaga)
  • 1973 - Il mio cavallo bianco (RCA Italiana, DPSL 10616)
  • 1975 - Piange il telefono e le più belle canzoni di Domenico Modugno (Carosello, CLN 25057)
  • 1976 - L'anniversario (Carosello, CLN 25066)
  • 1977 - Dal vivo alla Bussoladomani (Carosello, CLN 25077)
  • 1978 - Cyrano (Carosello, CLN 25081)
  • 1984 - Pazzo amore (Panarecord, 33311)

Singlar i listorna

år Titel
album
Topprankning, totalt veckor, prisDiagramplaceringarDiagramplaceringar
(År, titel, album , ranking, veckor, priser, anteckningar)
Anmärkningar
DET DET DE DE Storbritannien Storbritannien USA USA
1958 Nel blu dipinto di blu (Volare)
Domenico Modugno (1958)
- - Storbritannien10 (12 veckor)
Storbritannien
USA1 (16 veckor)
USA
Fonit, SP 30183
IT: 2013 placerar 55 (1 vecka) i FIMI-diagrammen
1959 Piove (ciao ciao bambina)
Domenico Modugno (1959)
- DE12 (3 veckor)
DE
Storbritannien29 (1 vecka)
Storbritannien
USA97 (1 vecka)
USA
Fonit, SP 30492
1960 Libero
Domenico Modugno (1960)
DET2 (12 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 1
Più sola
Domenico Modugno (1960)
DET16 (2 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 2; B-sidan av Libero
Nel bene e nel hane
Domenico Modugno (1960)
DET20 (1 vecka)
DET
- - -
Fonit, SPM 3
Notte di luna calante
Modugno (1961)
DET4 (20 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 7
1961 Giovane amore
Modugno (1961)
DET3 (17 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 11
Micio nero
Modugno (1961)
DET18 (2 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 12
Dalla mia finestra sul cortile
Modugno (1961)
DET15 (1 vecka)
DET
- - -
Fonit, SPM 12; B-sida av Micio nero
La novia
Domenico Modugno (1962)
DET2 (8 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 15
1962 Addio ... addio ...
Domenico Modugno (1962)
DET1 (6 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 22
Selene
Domenico Modugno (1962)
DET13 (2 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 21
Stasera pago io
Tutto è musica
DET4 (11 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 27
1963 Io peccatore
Tutto è musica
DET15 (1 vecka)
DET
- - -
Fonit, SPM 29
Lettera di un soldato
Tutto è musica
DET5 (9 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 28
1964 Che me ne importa ... a me
Modugno (1964)
DET8 (6 veckor)
DET
- - -
Fonit, SPM 30
1966 Dio, kom ti amo
Dio, kom ti amo
DET1 (11 veckor)
DET
- - -
Curci, Sp 1014
1970 Come hai fatto
Domenico Modugno (1970)
DET4 (9 veckor)
DET
- - -
RCA Italiana, PM 3506
La lontananza
Domenico Modugno (1970)
DET1 (23 veckor)
DET
- - -
RCA Italiana, PM 3525
1971 Kom stai
Tutto Modugno 1
DET8 (6 veckor)
DET
- - -
RCA Italiana, PM 3574
Tuta blu
Tutto Modugno 4
DET15 (7 veckor)
DET
- - -
RCA Italiana, PM 3594
1972 Dopo lei
Tutto Modugno 6
DET17 (3 veckor)
DET
- - -
RCA Italiana, PM 3633
Un calcio alla città
Tutto Modugno 3
DET19 (7 veckor)
DET
- - -
RCA Italiana, PM 3641
1973 Amara terra mia
Con l'affetto della memoria
DET11 (7 veckor)
DET
- - -
RCA Italiana, PM 3695
1974 Questa è la mia vita DET14 (5 veckor)
DET
- - -
RCA Italiana, TPBO 1022
1975 Piange il telefono
Piange il telefono e le più belle canzoni di Domenico Modugno
DET1 (23 veckor)
DET
- - -
Carosello, CI 20390
Domenica
L'anniversario
DET20 (3 veckor)
DET
- - -
Carosello, Cl 20404; B-sidan av Il maestro di violino
Il maestro di violino
L'anniversario
DET3 (14 veckor)
DET
- - -
Carosello, CI 20404
1976 L'anniversario
L'anniversario
DET9 (9 veckor)
DET
- - -
Carosello, CI 20429
1977 Il vecchietto DET23 (3 veckor)
DET
- - -
Carosello, CI 20441
2013 Vecchio frack
Domenico Modugno e la sua chitarra nº 2 - Un poeta un pittore un musicista
DET72 (1 vecka)
DET
- - -
publicerad 1955
Meraviglioso
Domenico Modugno (1968)
DET80 (1 vecka)
DET
- - -
publicerades 1968

kläckt grå : inga diagramdata tillgängliga för i år

Filmografi (urval)

  • 1952: Caravan of Sin (La carovana del peccato)
  • 1955: The Four Musketeers Adventure (I cavalieri della regina)
  • 1955: Rebel for Freedom (Il mantello rosso)
  • 1957: Män i staden (Mariti i città)
  • 1958: flickvänner (Moglie pericolose)
  • 1959: Esterina (Esterina)
  • 1959: kärlek som en alibi (Nel blu dipinto di blu)
  • 1959: Adjö, adjö, Bambina (Ciao, ciao, bambina)
  • 1960: Rendezvous i Ischia (Appuntamento ad Ischia)
  • 1963: Tutto è musica - även regi, manus, produktion
  • 1967: Tre bitar av äpplet (Three Bites of the Apple)
  • 1972: Devilish Game (Lo scopone scientifico)

litteratur

  • Roberto Poppi: Dizionario del cinema italiano, I Registi. Gremese 2002, s.291.
  • Maurizio Ternavasio: La leggenda di mister Volare. Domenico Modugno. Giunti Editore, Milano 2004.
  • Marco G. Ranaldi: Domenico Modugno. L'uomo in frac - Guida all'ascolto. Armando Curcio, Rom 2008.
  • Maria Cristina Zoppa: Nel blu, dipinto di blu. Modugno, il 1958 e il Sogno Possibile. Donzelli, Rom 2008.
  • Riccardo D'Anna: MODUGNO, Domenico . I: Dizionario Biografico degli Italiani , Vol. 75, Treccani 2011 ( online ).

webb-länkar

stödjande dokument

  1. Enrico Deregibus (red.): Dizionario completeo della Canzone Italiana . Giunti Editore, Milano 2006, ISBN 978-88-09-75625-0 , Domenico Modugno, s. 309-313 .
  2. Kartkällor (album):
  3. Kartkällor (singlar):

Opiniones de nuestros usuarios

Aina Ljunggren

I det här inlägget om Domenico Modugno har jag lärt mig saker jag inte visste, så jag kan gå och lägga mig nu.

Ronny Olausson

Bra upptäckt den här artikeln om Domenico Modugno och hela sidan. Den går direkt till favoriter.

Sarah Norman

Tack för det här inlägget om Domenico Modugno, det är precis vad jag behövde.

Amanda Ståhl

Det här inlägget om Domenico Modugno har hjälpt mig att slutföra mitt arbete för morgondagen i sista stund. Jag kunde redan se mig själv dra Wikipedia igen, något som läraren har förbjudit oss. Tack för att du räddade mig.