Att prata om Wikipedia:Projekt Fredrika är ett ämne som väcker intresset hos människor i alla åldrar och profiler. Oavsett om det beror på dess historiska relevans, dess inverkan på det nuvarande samhället eller dess inflytande inom olika områden, är Wikipedia:Projekt Fredrika ett ämne som förtjänar att utforskas och förstås i sin helhet. Under åren har Wikipedia:Projekt Fredrika varit föremål för debatt, analys och studier, vilket visat på dess betydelse och betydelse. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Wikipedia:Projekt Fredrika, utforska dess olika aspekter, dess utveckling över tid och dess inverkan på vardagen.
Projekt Fredrikas logo
Projekt Fredrika är ett projekt som jobbar för att förbättra täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk.
Vi välkomnar alla som är intresserade att delta i arbetet med artiklar om det svenska i Finland. Ifall du har tips på ämnen som borde förbättras eller andra tankar kring projektet får du gärna skriva på projektets diskussionssida, eller kontakta någon av användarna bakom projektet direkt.
Projektet har fått sitt namn efter Fredrika Runeberg, född Tengström, som anses vara Finlands första kvinnliga journalist och en pionjär inom genren finländsk historieroman. Hon är också känd för sina samhällsinsatser och för att hon var hustru till Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg.
Under hösten har Projekt Fredrika varit på sparlåga pga av föräldraledigheter. Vi utförde projektet Wikipedia:Alandica om sjöfartsutbildning på Åland.
Temaveckor våren 2021
Under våren 2021 har Projekt Fredrika jobbat med temaveckor, bland annat Finlandssvenska vetenskapspersoner, pedagoger, författare, kvinnliga idrottare, massmedier och journalister, samt gjort en storsatsning på Helsingfors svenska skolor samt andra teman inom Helsingfors. Temaveckorna och dess resultat finns beskrivna i bloggar på projektfredrika.fi.
Inspirerade av Vetenskapsdagarna 13.-17.1.2021 kollar Projekt Fredrika på finlandssvenska vetenskapsmän och -kvinnor. Vi gjorde en analys och hittade 192 finlandssvenska vetenskapspersoner på Wikipedia och granskade sidvisningar och artikellängd på 13 språk.
Vi har samlat en lista med artiklar och kategorier som saknas eller borde förbättras. Om du vill hjälpa Projekt Fredrika får du skriva om något av ämnena, fylla i egna förslag eller lägga till artiklar som du själv har skrivit i listan över färdiga artiklar.
Svenska Finland på tyska Wikipedia
Sommaren 2020 har vi tillsammans med vår tyska ambassadör Rießler skapat kategorin Finnlandschwede med över 300 sidor samt lagt till en språkkolumn i Literaturpreis des Nordischen Rates vilket vi också implementerade på svenska, engelska, norska, isländska, färöiska och ryska sidan.
Gör det svenska i Finland synligt på Wikipedia
Har du eller din organisation kunskap eller information om ett ämne eller verksamhet som borde göras synligt på Wikipedia? Vi höll tre kurser våren 2020 och kommer att hålla fler så fort läget tillåter.
Uppslagsverket Nagu
Hösten 2019:ns stora projekt var Uppslagsverket Nagu. PDF tillgänglig (132 MB), det tryckta verket, inbundet med hårda pärmar och 288 sidor, kan beställas hem (sändning utomlands enligt överenskommelse, inom Finland: en bok 40 euro, mängdrabatt p.g.a. fraktkostnaderna).
Listor och projekt
/Nagu öar: dela upp 3284 artiklar i kategorin "Öar i Pargas" i sina mer beskrivande kategorier "Öar i Nagu", "Öar i Korpo", "Öar i Houtskär", "Öar i Iniö", "Öar i Pargas"
/Fönstret mot Wikidata: en lista med Wikidata SparQL-körningar för det svenska i Finland. Dels för att kunna köra vissa skript regelbundet utan att själv behöva kunna SparQL, dels för att kunna arbeta kring att förbättra det svenska i Finland i Wikidata och på Wikipedia.
/Alandica: en projektsida för att förbättra artiklar relaterade till sjöfartsutbildningen på Åland
/BLF: en projektsida för att förbättra BLFs användning på Wikipedia och Wikidata
/SLS-Finna: en projektsida för att lägga upp bilder från sls.finna.fi på Wikimedia Commons och Wikipedia
/SLS-Backlist: en projektsida om SLS samling av skrivna verk på Wikidata och Wikipedia
/Raseborg: en projektsida om att förbättra Raseborgs stads representation på Wikidata, Wikipedia och Wikimedia Commons
/SLS-FHO: en projektsida om att förbättra FHOs användning på Wikipedia, Wiktionary och Wikidata
/SLS-Topelius: en projektsida om att förbättra innehåll om Zacharias Topelius med SLS material
/SLS-Edelfelt: en projektsida om att förbättra innehåll om Albert Edelfelt med SLS material
/SLS-Stadsnamn: en projektsida om att för in material från SLS inofficiella stadsnamn
/SLS-Skärgårdsnamn: en projektsida om att för in material från boken Skärgårdsnamn
/SLS-Bebyggelsenamn: en projektsida om att för in material från webbutgåvan Finlandssvenska bebyggelsenamn
/SLS-FisvDialekter: en projektsida för att förbättra artiklar om finlandssvenska dialekter med ljudprov
/Skrivstugor: en projektsida över skrivstugor Projekt Fredrika bidragit till
/Forum: en projektsida om att förbättra artiklar med hjälp av innehåll från Forum för ekonomi och teknik
/Dialektordbok: en projektsida om att förbättra lexem i Wikidata med hjälp av innehåll från Ordbok över Finlands svenska folkmål
/SLS-Finna2023: en projektsida för att lägga upp bilder från sls.finna.fi på Wikimedia Commons och Wikipedia
/SLS-AI-pilot: en projektsida om att tillämpa AI i analys av källor och förbättrande av Wikipedia
/SLS-Författare: en projektsida om att föra in data från Finlands författare 1809-1916
/KAJ: en projektsida om att förbättra artiklar med koppling till Kaj (humorgrupp) på svenska Wikipedia och andra språk.
Verksamhet
Projekt Fredrikas mål är att kartlägga och rätta till bristerna i beskrivningen av det svenska Finland på Wikipedia. Det gör vi genom att:
Aktivt editera på Wikipedia, på svenska och på andra språk.
Ta fotografier och samla in bilder och lägga in dem på Wikimedia Commons. Ett försök till sammanfattning av reglerna för uppladdning (främst upphovsrättsaspekten) finns på undersidan Bilder
Jämföra artikelbeståndet på svenskspråkiga Wikipedia med det på finsk- och engelskspråkiga. Skapa listor på prioriterade artiklar.
Kartlägga det svenska Finland på Wikidata och OSM.
Skapa uttalsfiler, t.ex för finlandssvenska ortnamn.
Se över hjälpmaterialet för nya skribenter, och möjligen komplettera med sådant relevant för vårt specialfall. Utreda möjligheter till samarbete ifråga om vissa målgrupper.
Samarbeta med arkiv, museer, lokala föreningar etc som visar intresse för Projekt Fredrika.
Arrangera skrivstugor och fotosafarin.
Överföra delar av Uppslagsverket Finland (jfr Ugglan, här är det dock frågan om ett modernt verk). Skapa verktyg för att underlätta arbetet.
Skapa Wikipedia-artiklar på basen av andra lämpliga verk (Vem och vad, Finlands Historia, Nationalbiografin.
Fredrikas lupp: ett verktyg för att jämföra artiklar i en eller flera kategorier på olika språkversioner
Botkod baserad på pywikibot för ändringar i ö-artiklar: bättre namn, mer precisa kategorier, avstånd till relevanta orter och platser o.s.v.; i samma paket som luppens kod