I dagens värld har Wikipedia:Att skriva om geografi blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av publik. Oavsett om det beror på dess historiska inverkan, dess relevans i det moderna samhället eller dess inflytande inom olika områden, har Wikipedia:Att skriva om geografi fångat uppmärksamheten hos både akademiker, proffs och amatörer. I den här artikeln kommer vi att noggrant utforska dess betydelse, dess utveckling över tid och dess relevans i det aktuella sammanhanget. Från dess ursprung till dess roll i den moderna världen är Wikipedia:Att skriva om geografi ett ämne som förtjänar att analyseras i detalj och kritiskt för att förstå dess verkliga omfattning och implikationer.
Ämnesguider |
---|
Att skriva om geografi handlar om att beskriva synliga (större) företeelser på vår planet. Denna hjälpartikel är därför en ämnesguide för att skriva artiklar omkring sådant som har anknytning till geografi. Det kan gälla städer, länder, öar, floder berg eller annat som syns på en karta.
En stad är ofta centralort i en kommun (eller liknande administrativ enhet). En kommun består vanligen av flera tätorter, där någon kan ha samma namn som kommunen. I så fall kan det vara lämpligt med olika artiklar om staden, kommunen och tätorten – till exempel Stockholm, Stockholms kommun och Stockholm (tätort).
Artikeln om staden bör bland annat beskriva kultur och näringsliv. Artikeln om kommunen kan beskriva politik och kommunal verksamhet, såsom skolor och omvårdnad (beslutas av de styrande i kommunen). Artikeln om tätorten kan bland annat beskriva befolkningsstatistik (förtecknas i Sverige av SCB och i andra länder av motsvarande statliga institut).
Ju mer information som läggs in i artikeln, desto mer lämpligt kan det vara att skapa fördjupningssidor. Dessa kan länkas till via {{Fördjupning2}}
. Om en artikel har många fördjupningssidor, blir det också praktiskt med en {{navigationsruta}}
(längst ner i artikeln).
Wikipedias relevanskriterier är breda för geografiska platser. De flesta platser brukar kunna inkluderas. Orsaken är bland annat att det ofta är lätt att verifiera att platsen existerar. Vidare brukar det åtminstone finnas basdata om området publicerat på Internet. Att platsen är relevant nog att omnämnas behöver inte betyda att den är relevant nog för en egen artikel. Ofta är det lämpligt att inkludera flera av de nedan nämnda geografiska platserna i en större artikel om en viss ort.
Exempel på sådant som brukar kunna inkluderas utan problem ges nedan.
Exempel på platser som i allmänhet saknar relevans om de saknar historisk, kulturell eller annan betydelse. (Exempel: Kungen krockade här)
Se {{Coord/dok}}
för användning av geografiska koordinater på Wikipedia. Koordinater bör anges för samtliga geografiska platser. För en storstad eller land behöver man inte ange koordinaterna i sekunder, men mer noggranna angivelser kan vara vettigt för gator eller hus.
Om det finns ett vedertaget svenskt namn på en ort bör det namnet användas, med omdirigering från originalnamnet. Annars gäller i allmänhet att det nutida lokala officiella namnet bör användas (till exempel Genève, Wrocław) om det skrivs med latinskt alfabet, med länk från motsvarighet med svenska bokstäver (till exempel Geneve, Wroclaw). Omdirigera även från tredje språk, historiska stavningar eller historiska namn (exempel: Elsass -> Alsace eller Leningrad -> Sankt Petersburg).
När två städer, floder eller liknande bär samma namn och behöver skiljas åt, har den allmänna principen varit att låta huvudnamnet följas av ett förtydligande efter ett kommatecken. Exempel: Amsterdam, New York. En sådan särskiljning kan man ibland länka till direkt i löpande text, utan att behöva skriva om den så som man hade varit tvungen med ]
. Men oftast blir det bättre om man skriver ] i ]
. Tänk också på att svenska skrivregler förutsätter att ett inskjutet förtydligande efter kommatecken också kräver att ett kommatecken sätts ut efter förtydligandet (om inte meningen tar slut där).
De flesta artiklar om politiska och administrativa enheter kan utformas på ett snarlikt sätt. En praxis har utvecklats i artiklar om länder och viktigare regioner på många större Wikipedia-versioner, där antalet huvudrubriker (med ren artikeltext) är färre än tio och både ordningen och innehållet i underrubrikerna är snarlikt och förutsägbart. Se bland annat en:United Kingdom, fr:France, nl:Nederland och es:España. På svenska används modellen exempelvis i artiklarna Frankrike, Spanien och Katalonien.
Fördelen med en "förenklad" struktur är att det blir mer överskådligt. Målet är:
{{Fördjupning2}}
-mallning direkt under rubriken)Grunddragen i den föreslagna strukturen finns ofta i motsvarande artiklar i andra allmänna uppslagsverk, även om ordningen mellan de olika huvudgrupperna inte alltid är densamma. I Nationalencyklopedin (som har mycket begränsat med fördjupningsartiklar) har exempelvis ofta historieavsnittet flyttats undan till artiklarnas slut, medan demografin kommer tidigt i artiklarna (mellan eller bland natur, ekonomi och politik). På SNL.no ligger demografi tidigt, medan historien följer mellan stat/politik och ekonomi/näringsliv.
![]() | ||
… samt avslutningsvis befolkning och kultur.
|
(Inledning)
1. Namn (Etymologi)
2. Historia
3. Geografi (Natur / Naturgeografi)
4. Styre och politik (Statsskick och politik)
5. Ekonomi och infrastruktur
6. Befolkning
7. Kultur
(+ standardrubriker:
Många geografiska artiklar passar inte lika lätt in i ovanstående struktur. Artiklar om orter kan sakna vettig information om politik. Artiklar om öar, floder och bergskedjor har å andra sidan inte så mycket med demografi, politik eller kultur att göra. Många baskategorier är dock ofta gemensamma, och målsättningen att hålla nere antalet rubriker och rubriknivåer är densamma.
En fastighet är en markegendom. Begreppet "fastighet" används ofta felaktigt om hus och byggnader. Skriv
i stället för
Det är accepterat att använda reseguider som källa för okontroversiella uppgifter. Om uppgifterna är uppseendeväckande, vinklade eller motsäger tyngre källor kan de dock raderas. Sålunda kan man hämta mycket värdefull och lättillgänglig information från ställen som www.visitberlin.de, www.goteborg.com, www.parisinfo.com och www.nycgo.com. Däremot bör man vara försiktig med att använda sådana turistsajter som källa till utsagor om ortens unika karaktär eller andra reklamliknande påståenden.
Glöm inte att beskriva idrott som utövas av olika grupper, försök täcka såväl damidrott som herridrott och parasport.