Viognier

I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Viognier på djupet, analysera dess relevans i dagens samhälle och dess inverkan på olika aspekter av våra liv. Från dess ursprung och utveckling till dess inflytande på populärkulturen, genom dess engagemang i hur vi förhåller oss till världen omkring oss. Vi kommer också att undersöka expertutlåtanden och de olika perspektiv som finns kring Viognier, i syfte att ge en global och komplett vision av detta breda och komplexa ämne. Längs dessa linjer kommer vi att fördjupa oss i en djup reflektion som hjälper oss att bättre förstå vikten av Viognier i det aktuella sammanhanget.

Vin

Denna artikel är en del av
serien om vin:
Produktion
Vin · Vinrankor · Vingård · Terroir · Ekfatslagring · Ädelröta
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner
Vin efter druvsorter
Rött vin · Vitt vin · Rosévin
Vinsorter
Starkvin · Naturvin
Dessertvin · Mousserande vin
Vinho verde · Isvin
Kultur
Dekantering · Sommelier · Vinskänk · Vinprovning · Sabrering · Skål

Viognier är en grön vindruva av arten Vitis Vinifera som ger torra, lätta och kryddiga viner. Druvan kan också ge viner med en aromatiskt, blommig karaktär som påminner om vingummi, då i något mer alkoholstarka viner. Viognier är en druvsort med låg syra.

Viognier var för inte så länge sedan en druvsort på väg att försvinna, och fanns enbart odlad på en mycket begränsad areal i Rhône men har blivit mer populär under senare år. Den är framförallt vanlig i Rhôneviner, inte minst i vinerna från appellationerna Condrieu och Château Grillet i Norra Rhône, som är gjorda på 100 procent Viognier. Andra odlingsområden är Languedoc och Provence i Frankrike, Piemonte i Italien samt Kalifornien och Australien. På många ställen blandas Viognier med exempelvis Chardonnay. Den används även som inblandningsdruva i röda viner. Den utgör till exempel en liten men viktig del i vinerna från Côte-Rôtie i Norra Rhônedalen (Frankrike).

Viner på Viognier bör drickas inom några år. Ett fåtal tål lagring upp till tio år, framför allt de med restsötma.

Externa länkar