Vinån

I dagens artikel ska vi prata om Vinån, ett ämne som har fått stor relevans de senaste åren. Vinån är ett ämne som har väckt intresse hos experter och människor i alla åldrar, eftersom dess genomslag sträcker sig till olika områden i samhället. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Vinån, analysera dess historia, dess inflytande idag och möjliga framtidsutsikter. Vidare kommer vi att försöka erbjuda en global vision som låter läsaren förstå vikten av detta ämne i dagens samhälle.

Vinån
Å
Land Sverige
Världsdel Europa
Kommun Falkenbergs kommun
Källa Hakamosse / Valtersbo
Mynning Ätran
 - koordinater 56°59′04″N 12°21′25″Ö / 56.98436°N 12.35696°Ö / 56.98436; 12.35696
Längd 28,8 km (västra grenen)/21 km (norra grenen)
Läge för Vinåns utflöde.
Läge för Vinåns utflöde.
Läge för Vinåns utflöde.
Karta
Vinåns sträckning

Vinån är ett biflöde till Ätran i Halland, Sverige. Vattendraget har två källor: norra grenen kommer från Hakamosse väster om Köinge och den västra delen från Valtersbo. De bägge grenarna rinner samman i Trustorp. Det passerar därefter Ljungby och Bergagård innan det rinner ut i Ätran strax efter att ån passerat Vinberg. Vattnet är i huvudsak lugnflytande och meandrande, men har även en del strömmande delar. Ungefär 1/3 är ej rensad, 1/3 rensad och 1/3 omgrävd. Sand och silt är de dominerande bottenmaterial. Ån går främst genom åkermark (70 %), medan 10 % av dess sträckning går genom lövskog. Den har förhöjda fosforhalter. Vinbergs naturreservat ligger längs vattendraget.

Mänsklig användning

I vattendraget finns tre mindre kraftverk: Vinbergs kvarn, Ågårds kvarn och Gödeby kvarn. Den totala årliga elproduktion är på något under 100 MWh/år.

Referenser