I dagens värld är Villa Enblom ett ämne som blir allt mer relevant och som har fångat människor i alla åldrar och intressen. Oavsett om det beror på dess påverkan på samhället, dess betydelse inom yrkesområdet eller dess relevans i vardagen har Villa Enblom blivit ett återkommande samtalsämne i olika kretsar. Allt eftersom tiden går växer intresset och nyfikenheten för Villa Enblom exponentiellt, vilket genererar en ständig debatt om dess implikationer och inflytande på olika aspekter av det moderna livet. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i världen av Villa Enblom för att utforska dess olika aspekter och förstå dess innebörd i dagens samhälle.
Villa Enblom (även kallad Villa Arken) är en villafastighet i kvarteret Odinslund vid Auravägen 16 i Djursholm, Danderyds kommun. Villan uppfördes 1891 efter ritningar av arkitekt Rudolf S. Enblom, som inredde här såväl bostad som ateljé åt sig själv.
Rudolf S. Enblom bodde från 1891 och fram till sin död 1945 i Djursholm. Utöver sin egen villa ritade han ett 40-tal villor i den nya villastaden Djursholm. Den egna villan ritade han 1891 i en byggnadsstil motsvarande italiensk senrenässans. Rudolf S. Enblom är en av de arkitekter som mest markant satt sin prägel på den tidiga djursholmsbebyggelsen. Av de villor som uppförts i hans fantasirika och ibland originella stil kom Enbloms idéer tydligast till uttryck i den egna bostaden.
Huset uppfördes på en mot sydväst sluttande trädgårdstomt. Byggnaden består av flera volymer i två våningar med ett dominerande hörntorn i fyra våningar. Fasaderna är putsade med dekorativa inläggningar av tegelband och tegelvalv. Tornrummet har stora fönster mot alla väderstreck. Enblom var utöver arkitekt även målare och konstindustriell mönsterritare, men fasadmålningarna under tornfönstren och takfoten utfördes huvudsakligen av Enbloms studiekamrat Yngve Rasmussen (som i liknande stil även dekorerat Tomtehuset i Göteborg).
Även grannhuset med adress Auravägen 14 (idag residens för Egyptens ambassadör i Stockholm) var Enbloms verk (förutom tillbyggnaden av Torben Grut). Tillsammans med Villa Mittag-Leffler i kvarteret Midgård (Auravägen 19) som 1906 fick ett helt nytt utseende genom arkitekt Ferdinand Boberg utgör dessa villor en av kommunens intressantaste miljöer från denna tid.
|