Väderpinne

I dagens värld har Väderpinne blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av samhället. Sedan dess uppkomst har den väckt nyfikenhet och uppmärksamhet hos experter, forskare, akademiker och allmänheten. Dess betydelse ligger i dess inverkan på olika aspekter av det dagliga livet, såväl som dess inflytande på utvecklingen av olika studieområden och yrken. I den här artikeln utforskar vi i detalj de olika aspekterna relaterade till Väderpinne, från dess historiska ursprung till dess inverkan på nuet, analyserar dess implikationer och projicerar dess möjliga utveckling i framtiden.

Instruktion till väderpinne på Marietorps naturskola i Ystad.

En väderpinne (även fäbodbarometer) är ett meteorologiskt instrument som utgörs av en grankvist som monteras vågrätt, fast 'upp-och-ned', på en träplatta eller dylikt.

Väderpinnen fungerar som ett observationsverktyg som reagerar på luftfuktigheten, genom att den pekar uppåt vid klart och torrt väder och nedåt vid regnigt och fuktigt väder. Anledningen till det är att grenen på undersidan i högre grad svälls och krymps än ovansidan. Granens grenar utvecklar en reaktionsved på undersidan för kompensera ökad belastning som uppstår när grenar växer horisontellt. Trä sväller vid hög fuktighet och krymper vid låg fuktighet vilket gör att väderpinnen böjer sig nedåt vid fuktigt väder och uppåt vid torrt väder. När väderpinnen blir blöt sväller undersidan (reaktionsveden) ungefär 10 gånger mer än översidan. Det är därför viktigt att pinnen monteras upp-och-ned om den är avsedd att användas som väderpinne.

En väderpinne kan inte förutsäga hur vädret blir, utan är enbart ett observationsverktyg som avspeglar det aktuella vädret.

Se även

Källor

Noter

  1. ^ "Fäbodbarometern"Sonesgården

Externa länkar