Väddväxter

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Väddväxter. Vi kommer att upptäcka alla aspekter av Väddväxter, från dess ursprung och utveckling till dess inverkan på dagens samhälle. Vi kommer att analysera dess relevans i olika sammanhang, från populärkultur till akademi, och utforska åsikter och perspektiv hos experter på området. Dessutom kommer vi att undersöka de utmaningar som Väddväxter för närvarande står inför, samt möjliga lösningar och framsteg som har uppnåtts hittills. Följ med oss ​​på denna resa av utforskning och upptäckt om Väddväxter, ett ämne som lovar att överraska, informera och berika våra sinnen.

Väddväxter
Åkervädd (Knautia arvensis)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningVäddordningen
Dipsacales
FamiljVäddväxter
Dipsacaceae
Vetenskapligt namn
§ Dipsacaceae
AuktorJuss.
Släkten
Fältväddssläktet (Scabiosa)
Jätteväddssläktet (Cephalaria)
Kardväddssläktet (Dipsacus)
Myrväddssläktet (Succisella)
Vingväddssläktet (Pterocephalus)
Åkerväddssläktet (Knautia)
Ängsväddssläktet (Succisa)
Triplostegia

Väddväxter (Dipsacaceae) är en familj av trikolpater med omkring 250 arter i omkring tio släkten. De flesta är ett-, två- eller fleråriga örter och buskar. De kommer ursprungligen från tempererade områden på norra halvklotet. I Sverige förekommer arter ur fem släkten, men endast två arter är vanliga: ängsvädd (Succisa pratensis) och åkervädd (Knautia arvensis).

Klassificeringssystemet APG II anger att väddväxterna alternativt kan ingå i kaprifolväxterna (Caprifoliaceae) men det är även korrekt att låta dem vara en fristående familj. När det gäller släktena i väddväxtfamiljen förekommer olika uppgifter om antalet och vilka släkten som ingår. De släkten som anges i faktarutan anges dock av Angiosperm Phylogeny Website.

Externa länkar