Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Uvea (kungadöme), som har väckt stort intresse och debatt inom olika områden. Uvea (kungadöme) är ett relevant ämne som har fångat uppmärksamheten hos specialister, akademiker, yrkesverksamma och allmänheten på grund av dess betydelse och relevans idag. I den här artikeln kommer olika aspekter av Uvea (kungadöme) att analyseras, såsom dess ursprung, inverkan, implikationer och möjliga framtida utvecklingar. Likaså kommer åsikter från experter på området att diskuteras, samt relevanta erfarenheter och fall relaterade till Uvea (kungadöme). Slutligen kommer reflektioner och slutsatser att föreslås som inbjuder till reflektion och debatt kring detta betydelsefulla ämne.
ʻUvea (polynesiska: ʻUvea; franska: Royaume coutumiers de Uvea) är ett av de tre kungadömen (Royaume coutumiers) i Wallis- och Futunaöarna i Stilla havet.
Kungadömet täcker hela Uveaön (Wallisön).
Området har en yta på cirka 96 km² och cirka 10 000 invånare. Huvudort är Mata-Utu med cirka 1 300 invånare.
Övriga orter är:
Högsta höjden är den utslocknade vulkanen Mont Loka med cirka 130 meter över havet.
ʻUvea beboddes troligen av polynesier redan på 1400-talet f.Kr. och var då del i det Tonganska imperiet. De två arkeologiska områden Talietumu och Tonga Toto är efterlämningar från denna period.
Kungadömet ʻUvea grundades redan på 1400-talet och monarken kallas Tuʻi ʻUvea (kung).
Den 5 april 1887 blev ön ett franskt protektorat efter att ʻUveas monark Amelia Tokagahahau Aliki undertecknade avtalet. Monarken kvarstår som lokala ledare än idag.
Den 5 mars 1888 skapades protektoratet Wallis et Futuna.