I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Underofficershuset på djupet, ett ämne som har väckt intresse och nyfikenhet hos människor från olika områden. Från dess påverkan på samhället till de implikationer det har på våra dagliga liv, är Underofficershuset ett ämne som förtjänar att analyseras i detalj. Längs dessa linjer kommer vi att fördjupa oss i dess ursprung, dess utveckling över tid och de olika perspektiv som finns runt den. Oavsett om du är en expert på området eller bara någon som är intresserad av att lära dig mer om det, är den här artikeln avsedd att erbjuda en komplett och berikande översikt av Underofficershuset.
Underofficershuset är en historiskt värdefull byggnad på ön Långholmen i Stockholm. Byggnaden uppfördes på 1760-talet som bagarstuga, tvätt- och brygghus för Långholmens spinnhus. Fastigheten, som ägs och förvaltas av AB Stadsholmen, har blivit blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär "att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden".[1]
År 1762 byggdes på västra sidan om brofästet till Långholmsbron ett stenhus, som användes som bagarstuga, tvättstuga och brygghus för Långholmens kvinnofängelse. Från början var det en enplansbyggnad med en stor spannmålsvind under ett brutet sadeltak. Under 1800-talets början nyttjades den inredda vindsvåningen som bostad för fängelsets läkare och kamrer medan tvättstuga och bageri fortfarande fanns kvar i bottenvåningen. Vid mitten av 1800-talet skapades även några bostadsrum i bottenvåningen.
När Långholmens nya centralfängelse stod klar 1880 ändrades även en del rutiner, bland annat ersattes den militära vaktstyrkan med en civil sådan (men de militära tjänstegraderna behölls) och ett stort behov av bostäder för fängelsets vaktpersonal med familjer uppstod. I samband med det byggdes huset på med en våning och fick sitt nuvarande utseende. I huset anordnades lägenheter för vaktstyrkan och underofficerare. Byggnaden kallades därefter Underofficershuset, vilket även är kvartersbeteckningen.[2]
När fängelseverksamheten lades ner i mitten på 1970-talet fanns planer att riva alltsammans, men Underofficershuset blev kvar och förvärvades 1979 av AB Stadsholmen som i samarbete med Stadsmuseet rustade upp huset. Idag finns privatbostäder i byggnaden. Till fastigheten hör ett litet rödmålat lusthus av okänd ålder. På tomtens västra sida finns även två äldre längor för avträden respektive uthus.
|