Unchained Melody

I den här artikeln kommer vi att utforska betydelsen av Unchained Melody i det moderna samhället. Från dess relevans i akademin till dess påverkan på vardagen, spelar Unchained Melody en grundläggande roll i vår förståelse av världen omkring oss. Genom en detaljerad analys kommer vi att undersöka de olika aspekterna och dimensionerna av Unchained Melody, från dess historiska ursprung till dess nuvarande tillämpningar. På samma sätt kommer vi att överväga de olika perspektiv och tillvägagångssätt som har dykt upp kring Unchained Melody, och på så sätt berika vår övergripande förståelse av detta ämne. Denna artikel försöker fördjupa sig i relevansen och innebörden av Unchained Melody i vårt nuvarande samhälle, och erbjuder en panoramavy som låter läsaren förstå dess betydelse och omfattning i olika sammanhang.

Unchained Melody
Sång
Från albumet 'Just Once in My Life'
GenreSoul
SpråkEngelska
Längd3,34
SkivbolagPhilles Records
LåtskrivareHy Zaret, Alex North
ProducentPhil Spector

Unchained Melody är en populär sång med musik av Alex North och text av Hy Zaret. Sången är en av de flitigast inspelade under 1900-talet; enligt vissa beräkningar finns det över 500 versioner på hundratals olika språk.[1]

North använde musiken som tema till filmen Unchained från 1955. I filmen sjunger Todd Duncan.[2] Kort därefter släppte Les Baxter en instrumental version av sången som rönte stora framgångar. Nästa version sjöngs av Al Hibbler som även den blev framgångsrik. Därefter gjordes en rad olika versioner av sången under 1950-talet. Den ovanligaste versionen torde vara Gene Vincents från 1956 som saknar refrängen i sången.

Sången blev oerhört populär igen 1965, då Phil Spector producerade en version som framfördes av Bobby Hatfield i The Righteous Brothers. Denna version är kanske den mest välkända. Den finns bland annat med i filmen Ghost.

I övrigt kan Elvis Presleys version av sången nämnas. Presley framförde sången live under större delar av sina vår- och sommarturnéer,[3] bland annat i Crisler Arena i Ann Arbor, Michigan 24 april 1977,[4] en inspelning som går att finna på albumet Moody Blue. Även en liveinspelning filmad av CBS 21 juni 1977 existerar, men har aldrig blivit officiellt utgiven.[5]

Det Irländska rockbandet U2 har gjort en cover på låten. Den finns på baksidan av singeln "All I want is you" från 1989 och även på CD 2 på deras samlingsalbum Best of 1980-1990.

Bland alla andra artister som spelat in den kan nämnas:

Referenser

  1. ^ BBC NEWS | Entertainment | Music | Brothers in good company with hits
  2. ^ Robert Rodriguez, The 1950s' Most Wanted: The Top 10 Book of Rock & Roll Rebels, Brassey's, s. 90
  3. ^ ”Tour1977” (på engelska). elvisconcerts.com. http://www.elvisconcerts.com/tours/tour1977.htm. Läst 27 april 2014. 
  4. ^ Guralnick, Peter; Jorgensen, Ernst (på engelska). Elvis -day by day. sid. 372. ISBN 978-0345420893 
  5. ^ Guralnick, Peter; Jorgensen, Ernst (på engelska). Elvis -day by day. sid. 375. ISBN 978-0345420893