Tébessa

Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Tébessa, som har varit föremål för intresse och debatt inom olika områden. Tébessa är ett ämne som har skapat stora förväntningar och har väckt nyfikenhet hos både experter och fans. Genom historien har Tébessa haft en betydande inverkan på olika aspekter av samhället, och dess relevans fortsätter att vara föremål för studier och forskning idag. Genom en detaljerad och uttömmande analys kommer olika tillvägagångssätt och perspektiv på Tébessa att utforskas, i syfte att ge en heltäckande och berikande vision om detta ämne.

Mur i Tébessa.

Tébessa (arabiska: تبسة chaouiasiska: ) är en stad i nordöstra Algeriet, vid gränsen mot Tunisien, och huvudort för provinsen med samma namn. Folkmängden i kommunen uppgick till 196 537 invånare vid folkräkningen 2008, varav 194 461 bodde i centralorten.[1]

Staden har en betydande fosfatutvinning samt handel med jordbruksprodukter och vävda mattor. Tébessa grundades som Theveste av romarna i slutet av det första århundradet e.Kr., och var en blomstrande stad under först romerskt och sedan bysantinskt herravälde. Det finns ännu välbevarade ruiner kvar från romersk (forum, basilika) och bysantinsk (fästning) tid.

Källor

Noter

Externa länkar