Tysk-romerska rikets kejserliga krona

I dagens värld spelar Tysk-romerska rikets kejserliga krona en grundläggande roll i samhället. Dess betydelse omfattar flera aspekter, från dess inverkan på ekonomin till dess inflytande på populärkulturen. Genom historien har Tysk-romerska rikets kejserliga krona varit föremål för studier och debatt, och genererat otaliga åsikter och teorier som försöker förstå dess sanna innebörd. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Tysk-romerska rikets kejserliga krona, utforska dess olika aspekter och dess relevans i vardagen. Vi kommer att lära oss om dess inverkan på människors liv, såväl som dess roll i att forma den nuvarande världen. Följ med oss ​​på denna resa för att upptäcka allt Tysk-romerska rikets kejserliga krona har att erbjuda.

Foto av Tysk-romerska rikets kejserliga krona, samt porträtt av Karl den store med kronan på sin hjässa. Målningen av Albrecht Dürer från 1512 är anakronistisk eftersom kronan tillverkades över ett sekel efter den avbildade kejsarens död. Foto av Tysk-romerska rikets kejserliga krona, samt porträtt av Karl den store med kronan på sin hjässa. Målningen av Albrecht Dürer från 1512 är anakronistisk eftersom kronan tillverkades över ett sekel efter den avbildade kejsarens död.
Foto av Tysk-romerska rikets kejserliga krona, samt porträtt av Karl den store med kronan på sin hjässa. Målningen av Albrecht Dürer från 1512 är anakronistisk eftersom kronan tillverkades över ett sekel efter den avbildade kejsarens död.

Tysk-romerska rikets kejserliga krona (tyska: Reichskrone) användes av Tysk-romerska rikets kungar och kejsare från och med högmedeltiden.

De flesta tysk-romerska kejsarna kröntes med den i Aachens domkyrka från Konrad II och fram till 1531. Kronan var, näst det kejserliga korset, rikssvärdet och heliga lansen, den viktigaste delen av riksregalierna.

Idag förvaras kronan i Schatzkammer i slottet Hofburg i Wien, Österrike, tillsammans med de övriga riksregalierna. Dess inventarienummer är SK Inv.-Nr. XIII 1.[1]

Referenser

Externa länkar