I den här artikeln ska vi noggrant utforska ämnet Turgor, som har genererat stort intresse och genomslag inom olika samhällsområden. Från dess ursprung till de senaste trenderna kommer vi att fördjupa oss i detta fascinerande ämne för att erbjuda en komplett och uppdaterad bild av dess betydelse och relevans idag. Genom en detaljerad och rigorös analys kommer vi att undersöka de olika perspektiven och åsikterna från experter på området, såväl som de implikationer och konsekvenser som Turgor kan ha på vårt dagliga liv. Utan tvekan kommer denna artikel att vara av stort intresse för alla som är intresserade av att fördjupa sina kunskaper om Turgor och förstå dess inverkan på dagens samhälle.
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2014-02) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Turgor, saftspänning, det tryck som växtcellens cellsaft utövar på cellväggen. Detta tryck bidrar till styvheten hos örternas blad och stjälkar. Kraften kan vara tillräckligt stor för att maskrosor kan tränga asfalt åt sidan. Turgor beror på osmos.
Turgor beskriver även det tryck som människans celler utsätts för. Man kan på en person bedöma om uttorkning föreligger genom att nypa på huden, till exempel på handen eller i pannan. Om personen är uttorkad återgår huden långsamt när man släpper greppet. I normala fall skall den återgå på en eller ett par sekunder. Benämningen nedsatt turgor i samband med undersökning av kliniskt status betyder alltså att personen sannolikt är uttorkad.