I dagens värld är Tummen ett ämne som har fångat uppmärksamhet och intresse hos ett stort antal individer. Oavsett om det beror på sin historiska relevans, dess inverkan på det nuvarande samhället eller dess inflytande på olika områden av det dagliga livet, har Tummen blivit en ständig samtalspunkt mellan experter och allmänheten. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska olika aspekter relaterade till Tummen, analysera dess betydelse, dess implikationer och dess utveckling över tiden. Från dess ursprung till dess slutliga resultat representerar Tummen ett ämne av stort intresse som förtjänar att undersökas från olika vinklar.
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2015-09) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Tummen är en tecknad figur skapad av Inger och Lasse Sandberg. Tummen är en huvudfoting ritad utifrån ett tumavtryck och är huvudperson i ett antal böcker och kortfilmer.
Han bor med sin mamma i ett litet hus på en äng.
1978 samarbetade Inger och Lasse Sandberg med SVT och producerade den animerade TV-serien "Tummen och Tummens mamma". Inger gjorde berättarrösten och Lasse ritade teckningarna och SVTs animatör Lennart Bång gjorde animationerna. Musiken gjorde av Björn Isfält.
1983 genomförde paret Sandberg ytterligare ett samarbete med SVT och producerade TV-serien Tummesagor i 10 avsnitt. Även här var Inger Sandberg berättarrösten och Lasse Sandberg ritade bilderna.
Det har gjorts ett KnatteBio-paket av de fem första avsnitten från SVT-serien från 1978. Avsnitten digitaliserades av Värmlands Biografnätverk och Cinecct Sweden med stöd av Region Värmland. De förfinades med AI-teknik och skalades upp till 4K. Det planeras en uppföljare under 2024 med resterande fem avsnitt.