Trampdyna

Idag är Trampdyna ett ämne av stor relevans som har fångat uppmärksamheten hos olika människor runt om i världen. Intresset för Trampdyna har ökat, eftersom dess inverkan täcker flera aspekter av det dagliga livet. I den här artikeln kommer vi att utforska i detalj de olika aspekterna relaterade till Trampdyna, från dess ursprung och utveckling till dess inflytande på dagens samhälle. Dessutom kommer vi att undersöka vilka implikationer och konsekvenser som Trampdyna har inom olika områden, samt de framtidsperspektiv som föreställs kring detta fenomen. Utan tvekan är Trampdyna ett ämne som förtjänar vår uppmärksamhet och analys, så det är relevant att fördjupa sig i dess komplexitet för att förstå dess verkliga omfattning.

Framtass på hund, med klor (A), fingertrampdynor (B+D), handflatetrampdyna (C) samt handknölstrampdyna (E).
Trampdyna på Katt, höger baktass.

Trampdyna (torus) är beteckningen för en hårlös kudde på fotsulan hos djur med tassar. Den består av bindväv och fettvävnad och finns till exempel hos insektsätare, gnagare och rovdjur, men även hos kameler och elefanter. Trampdynans kuddlika form kommer av dess tjocka lager förhornad överhud.[1]

Man skiljer på olika typer av trampdynor:

  • Finger- eller tåtrampdynor (tori digitales) finns på undersidan av fingrar och tår, mellan lederna.
  • Handflate- eller fotsuletrampdynor (torus metacarpeus och torus metatarseus) ligger under mellanhanden respektive mellanfoten.
  • Handknöls- eller fotknölstrampdynor (torus carpeus och torus tarseus) ligger vid hand- respektive fotleden. De är inte utbildade hos människan. Hos hästen är de endast rudimentära och går under benämningen kastanjer[2].

Överhuden hos en trampdyna är starkt förhornad. Den består oftast av platta hornceller som är lagda på varandra. Horncellerna hos ett hovdjurs trampdyna (torus ungulae) är ombildade till en hårdare struktur bestående av en mängd mindre rör.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter

  1. ^ "trampdyna". NE.se. Läst 6 december 2012.
  2. ^ "kastanj". NE.se. Läst 6 december 2012.

Vidare läsning

  • H. Geyer: Äußere Haut, Integumentum commune. In: Salomon et al. (Hrsg.): Anatomie für die Tiermedizin, S. 633-677. Enke, Stuttgart 2004, ISBN 3-8304-1007-7