Tofslan och Vifslan

I dagens värld har Tofslan och Vifslan kommit att inta en grundläggande plats i olika sfärer av det dagliga livet. Oavsett om det är på arbetsplatsen, den akademiska, kulturella eller sociala sfären har Tofslan och Vifslan blivit ett ämne av relevans och intresse för ett brett spektrum av människor. Dess genomslag och relevans har väckt intresse hos forskare, yrkesverksamma och allmänheten, som försöker förstå dess betydelse och återverkningar. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska den roll som Tofslan och Vifslan spelar i dagens samhälle, analysera dess utveckling, utmaningar och möjliga lösningar. Dessutom kommer vi att undersöka hur Tofslan och Vifslan har format och kommer att fortsätta att forma det nuvarande landskapet, samt de fördelar och utmaningar som kommer med dess närvaro i olika sammanhang.

Tofslan och Vifslan
Mumintrollen-rollfigur
Historia
Första framträdandeTrollkarlens hatt (1948)
Skapad avTove Jansson
Bostad
HemvärldMumindalen/Ensliga bergen

Tofslan och Vifslan är två oskiljaktiga litterära figurer i Tove Janssons romaner om Mumintrollen som introducerades i boken Trollkarlens hatt.[1][2]

Tillsammans har Tofslan och Vifslan utvecklat ett eget språk, som låter "ungefärsla så härsla om ni förstårsla". De dyker upp redan 1948 i Trollkarlens hatt[3] där de har med sig en kappsäck som visar sig innehålla den mycket vackra kungsrubinen. De "hittar" också Muminmammans handväska när den har kommit bort, och lämnar motvilligt tillbaka den. I Boel Westins biografi över Tove Jansson kommer det fram att Tofslan och Vifslan var smeknamn för Tove Jansson själv, och kärleken Vivica Bandler.[4]

Se även

Källor

  1. ^ Warda Kahli (30 november 2008). ”Vem är vem i Mumins queera värld?”. Expressen. http://www.expressen.se/nyheter/vem-ar-vem-i-mumins-queera-varld/. Läst 24 juli 2014. 
  2. ^ Lotta Olsson (23 juli 2014). ”Nu gråtsla du inte mersla”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/dnbok/nu-gratsla-du-inte-mersla/. Läst 24 juli 2014. 
  3. ^ Tove Jansson (1948). Trollkarlens hatt. AWE/Gebers, Sverige. ISBN 91-5010-479-9 
  4. ^ Boel Westin (2007). Tove Jansson - Ord, bild, liv. Schildts Söderströms förlag. ISBN 978-9-51-501672-0