I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den spännande världen av Tjärhovsgatan och utforska dess många aspekter och betydelser. Tjärhovsgatan är ett ämne som väckt intresse och debatt genom historien och blivit en mötesplats för olika perspektiv och discipliner. Från sitt ursprung till sitt inflytande idag har Tjärhovsgatan satt en outplånlig prägel på samhället och kulturen. Under dessa sidor kommer vi att fördjupa oss i en upptäckts- och reflektionsresa kring Tjärhovsgatan, och analysera dess inverkan i olika sammanhang och dess relevans i människors liv. Gör dig redo att ge dig ut på en fascinerande resa genom Tjärhovsgatan, där vi kommer att upptäcka dess betydelse och betydelse i den samtida världen.
Namnet är känt sedan 1645 som Tiärehåffz gathun. Tjärhovsgatan var tidigare huvudgata österut från Götgatan, den sträckte sig tidigare ända bort mot Danvikstull men ersattes av Folkungagatan. Namnet härrör från det tjärhov som fanns på 1600-talet vid den numera igenlagda Tegelviken, dagens ankringsplats för Finlandsbåtar. Ett tjärhov är en lokal där man arbetar med tjära. Vattenhaltiga avsättningar från tjäran togs bort (vräktes) för sedan exporteras.
Byggnader längs gatan
I hörnet Tjärhovsgatan / Götgatan låg Stora Teatern (riven 1931).
Nr 9-11: Sifwertska kasernen, uppfört 1780 som Lorentz Sifwerts bryggeri och bostad. Användes som kasern för Stadsvakten i Stockholm 1813–1875, numera ligger Nofo Hotel & Winebar här.
Nr 38 ingår i slaktargården ovan. Dess röda plank blev förlagan till planket i radiogruppen "Vårat gängs" framgångar i radio och senare på scen under 1940-talet. Här bodde Björn Wigardt, en av gängets frontgestalter, fram till sin död 26 november 1997.