Nuförtiden har Tistelorden blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av människor. Med teknikens framsteg och globaliseringen har Tistelorden fått större betydelse i dagens samhälle. Oavsett om det är en historisk figur, ett aktuellt ämne eller ett ikoniskt datum, har Tistelorden fångat uppmärksamheten hos individer i alla åldrar och bakgrunder. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska effekterna av Tistelorden i olika områden, såväl som dess relevans idag och dess projektion in i framtiden.
Tistelorden (engelska: Order of the Thistle, formellt: The Most Ancient and Most Noble Order of the Thistle) är en brittisk riddarorden associerad med Skottland.
De flesta brittiska ordnarna täcker hela Storbritannien, men de tre högst uppsatta tillhör olika riksdelar. Tistelorden, som tillhör Skottland, är den näst högsta i rang. Dess motsvarighet i England, Strumpebandsorden, är den äldsta dokumenterade riddarorden i Storbritannien, med ursprung i mitten av 1300-talet. År 1783 instiftades en irländsk motsvarighet, Sankt Patriksorden, men som är vilande sedan 1974.
Den nuvarande versionen av orden instiftades 1687 av kung Jakob VII av Skottland (även känd som Jakob II av England och Irland) som påstod att han återupplivade en tidigare orden. Orden består av monarken och sexton riddare och damer, samt vissa "extra" riddare (medlemmar av den brittiska kungafamiljen och utländska monarker).
Enbart monarken utfärdar medlemskap i orden; vederbörande instrueras inte av regeringen, som sker med de flesta andra ordnar.
Ordens primära emblem är en tistel, Skottlands nationalblomma. Mottot är Nemo me impune lacessit (latin för "Ingen provocerar mig ostraffat"). Samma motto visas på Storbritanniens kungliga vapen för användning i Skottland och några mynt, och är även Royal Regiment of Scotland, Scots Guards, The Black Watch (Royal Highland Regiment) of Canada och Royal Scots Dragoon Guards motto. Ordens skyddshelgon är Sankt Andreas.