Tinnerbäcksbadet

I dagens artikel ska vi fördjupa oss i ämnet Tinnerbäcksbadet, en fråga som har fått aktualitet på senare tid. När samhället går framåt och utvecklas är det viktigt att vara medveten om de olika aspekterna av Tinnerbäcksbadet och förstå dess inverkan på vårt dagliga liv. Från dess ursprung till dess relevans idag kommer vi att utforska alla aspekter relaterade till Tinnerbäcksbadet för att ge en bred och fullständig översikt. Dessutom kommer vi att analysera de implikationer som Tinnerbäcksbadet har inom olika områden, från politik till människors vardag. Vi hoppas att den här artikeln är en användbar och upplysande guide för dem som är intresserade av att fördjupa sig i ämnet Tinnerbäcksbadet.

Tinnerbäcksbadets entré
Badsjön 1943

Tinnerbäcksbadet, Tinnis, är ett kommunalt utomhusbad i centrala Linköping. Badet ligger i anslutning till Linköpings simhall och den nedlagda Folkungavallen. Anläggningen består av en tempererad 50-metersbassäng med tillhörande omklädningsrum och kiosk samt en konstgjord badsjö. Anläggning drivs av företaget Medley på uppdrag av Linköpings kommun. Fastigheten, byggnaderna, bassängen och badsjön ägs av Lejonfastigheter. Anläggningens namn kommer från Tinnerbäcken som rinner i närheten.

Badet invigdes i juni 1938 och hade då Sveriges första 50-metersbassäng. Anläggningen byggdes till en kostnad av 350 000 kronor. Under många år användes anläggningens badsjö som skridskobana vintertid. 1949 förlades en landskamp i bandy mellan Sverige och Finland till badsjön. Isen visade sig dock inte hålla och matchen fick avbrytas efter bara några minuter.

Föreningarna Linköpings Allmänna Simsällskap och Linköpings simidrottsförening är verksamma på Tinnerbäcksbadet.

Källor

  1. ^ Tinnerbäcksbadet, Medley AB, läst 19 juli 2017
  2. ^ Fastighetsförtreckning Arkiverad 30 april 2018 hämtat från the Wayback Machine., Lejonfastigheter, läst 19 juli 2017
  3. ^ 1940–1970 Expansion och omstrukturering, Linköpings historia, läst 19 juli 2017
  4. ^ ”Nytt friluftsbad i Linköping för 350 000 kronor - invigning sker på söndag”. Svenska Dagbladet: s. 19. 15 juni 1938. https://www.svd.se/arkiv/1938-06-15/19. 
  5. ^ Classes historiska hörna - Tidernas kortaste landskamp tog slut efter två minuter, Svenska bandyförbundet, 23 januari 2009