Tandlaån

I dagens artikel ska vi fördjupa oss i den fascinerande världen av Tandlaån. Från dess ursprung till dess påverkan på det nuvarande samhället har Tandlaån varit föremål för studier och intresse inom olika kunskapsområden. Genom historien har Tandlaån spelat en avgörande roll i mänsklighetens utveckling och utveckling, och påverkat kulturella, ekonomiska och sociala aspekter. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Tandlaån, och analysera dess betydelse och relevans i det aktuella sammanhanget. Dessutom kommer vi att undersöka hur Tandlaån har präglat ett före och efter på olika områden, samt dess inflytande på människors dagliga liv. Följ med oss ​​på denna upptäcktsresa och lärande om Tandlaån.

Tandlaån är ett vattendrag som förbinder Tandlaviken av Hjälmaren med Hagbysjön.

Ån genomflyter en dalgång på vars norra sida ligger kuperad jordbruksbygd medan södra sidan avgränsas av branta sluttningar och enstaka högre berg som Hultberget. Större delen av dalgången utgjordes tidigare av översvämningsmarker mer starrgräs. De odlades under 1800-talet upp och dränerades. Idag är större delen av området betesmark.

I området finns flera fornlämningar, stenådersboplatser finns bland annat vid torpet Ålläng under Lundby och vid Tandlaviken. Bronsåldersrösen och skärvstenshögar finns spridda längs höjdpartierna mellan Ålläng och Hyndevadsström längre västerut. Flera fornborgar finns längs dalgången, en av de större finns på Hultberget vid Tandersten där spår av bosättning påträffats i borgen. Nedanför denna på bergets östsida finns fem husterrasser från järnåldern. Vid gården Berga står en runsten, Södermanlands runinskrifter 93.

Referenser

  • Kulturhistoriskt värdefulla miljöer i Södermanland, artikel i Sörmlandsbygden 1988:2