Tabellverket

I den här artikeln kommer ämnet Tabellverket att behandlas ur olika perspektiv, med syftet att utforska dess implikationer, tillämpningar och relevans idag. Dess historiska sammanhang, dess möjliga effekter på olika områden och dess relevans i det aktuella panoramaet kommer att analyseras i detalj. Likaså kommer dess möjliga framtida implikationer att fördjupas och olika synpunkter på Tabellverket kommer att diskuteras. Genom en resa genom olika förhållningssätt och åsikter är syftet att ge läsaren en heltäckande och detaljerad vision av detta ämne, i syfte att uppmuntra till debatt och reflektion.

Tabellverket kallades den tidigaste befolkningsstatistiken i Sverige som inrättades 1749. Initiativtagare var Vetenskapsakademiens sekreterare Pehr Elvius.

Genom inrättandet ålades alla sockenpräster att årligen, från 1752 vart 3:e år inlämna tabellsammandrag av befolkningsförhållanden som utdrag ur kyrkböckerna. För bearbetande av dessa uppgifter inrättades Kommissionen över tabellverket, senare kallad Tabellkommissionen.

Den ersattes senare av Statistiska beredningen och Statistiska tabellkommissionen, med uppgift att sammanställa befolkningsdata för hela riket. Den ersattes 1858 i Sverige av Statistiska centralbyrån och i Storfurstendömet Finland av Statistikcentralen.

Referenser

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1939 (nyutgåva)). Svensk uppslagsbok. Bd 3. Malmö: Svensk uppslagsboks förlag AB. sid. 390 
  2. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Tabellverket)
  3. ^ Statistiska centralbyrån: SCB:s Historia Arkiverad 6 oktober 2011 hämtat från the Wayback Machine.. Hämtdatum: 2011-08-13.
  4. ^ Svensk uppslagsbok: Statistiska tabellkommissionen. Hämtdatum: 2011-08-13.

Vidare läsning