Svenska Yle

Idag ska vi prata om Svenska Yle, ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Svenska Yle är ett ämne av stor betydelse i dagens samhälle, och dess relevans återspeglas i mångfalden av åsikter det väcker. Från dess inverkan på människors dagliga liv till dess implikationer inom områden som politik, ekonomi och kultur, har Svenska Yle varit föremål för intensiv debatt och analys. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Svenska Yle, med syftet att förstå dess omfattning och inflytande på vår samtida verklighet.

Svenska Yle
Svenskspråkig del av Yle Redigera Wikidata
Redaktion, nyhetssajt Redigera Wikidata
Del avYle Redigera Wikidata
Operativ chefAnna Forth Redigera Wikidata
LandFinland Redigera Wikidata
Språksvenska Redigera Wikidata
Officiell webbplatssvenska.yle.fi Redigera Wikidata
Yles logo

Svenska Yle är den svenskspråkiga delen av Yle, Finlands public service-bolag för TV, radio och webb. En alternativ benämning på Svenska Yle är Finlands svenska rundradio. Från maj 2025 är Anna Forth direktör. Hon har vikarierat som direktör och ansvarig chefredaktör för Svenska Yle efter att Johanna Törn-Mangs slutade.

Svenska Yle består av svenska.yle.fi, Yle X3M, Yle Vega och Yle Fem, den sistnämnda en TV-kanal som numera delar kanalplats med finskspråkiga Yle Teema.

Yle Fem är huvudkanal för den finlandssvenska publiken med en framför allt finlandssvensk och nordisk profil. Radio- och tv-chef är Unni Malmgren. Tidigare fanns svenskspråkigt TV-utbud endast som inslag i de analoga kanalerna Yle TV1 och Yle TV2, vars programutbud huvudsakligen är finskspråkigt. Sedan år 2001 sänds det svenskspråkiga TV-utbudet på den svenskspråkiga digitala kanalen Yle Fem som sedan 2017 delar kanalplats med Yle Teema.

Yle Vega riktar sig till en vuxen publik. Yle X3M riktar sig till finlandssvenska ungdomar och unga vuxna.

Svenska.yle.fi är Finlands största svenskspråkiga mediesajt, som i februari 2014 besöktes av i medeltal 199 000 unika webbläsare i veckan. Webbinnehållet omfattar bland annat fem regionala webbplatser, i Österbotten, Västnyland, Åboland, Huvudstadsregionen och Östnyland.

Innehållschefer för Svenska Yle är Anna Back och Jonas Jungar. Sara Bergström är chef för nyhetsdesken. Charlotte Sundström är redaktionschef.

Källor

Externa länkar

  • Svenska Yle, ingångssida till Yles svenska webbinnehåll