Svenska Gustafskyrkan

Nuförtiden är Svenska Gustafskyrkan ett ämne som har fångat många människor runt om i världen. Med teknikens framsteg och obegränsad tillgång till information har Svenska Gustafskyrkan blivit ett relevant ämne i dagens samhälle. Oavsett om det beror på dess påverkan på hälsan, dess påverkan på mänskliga relationer eller dess betydelse i ekonomin, har Svenska Gustafskyrkan blivit ett ämne av allmänt intresse. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Svenska Gustafskyrkan och hur det har kommit fram i det offentliga samtalet. Från dess ursprung till dess framtida implikationer råder det ingen tvekan om att Svenska Gustafskyrkan är ett ämne som förtjänar att analyseras och förstås på djupet.

Svenska Gustafskyrkan
Kyrka
Gustafskyrkan, Köpenhamn. Augusti 2004.
Gustafskyrkan, Köpenhamn. Augusti 2004.
Land Danmark Danmark
Ort Köpenhamn
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Visby stift
Församling Svenska kyrkan i Köpenhamn
Stil renässansstil
Material tegel
Invigd 1 juni 1911

Svenska Gustafskyrkan är en svensk utlandskyrka som är belägen på Folke Bernadottes allé i Köpenhamn i Danmark. Den ligger vid Kastellet nära Østerport station. Den är en del av Svenska kyrkan i utlandet och är en populär vigselkyrka. Liksom de andra kyrkorna i Svenska kyrkan i utlandet sorterar församlingen under Visby stift.[1]

Historia

Invigningen skedde den 1 juni 1911[2] av Lunds biskop Gottfrid Billing i närvaro av de svenska och danska kungaparen. Sitt namn har kyrkan fått från Gustaf V.

Kyrkobyggnaden

Kyrkan är ritad av domkyrkoarkitekten i Lund Theodor Wåhlin och uppförd i helsingborgstegel i dansk-skånsk renässansstil. Västportalen och västgavelns runda fönster är huggna i ignabergakalksten. Byggnadsverket är ett stort komplex som förutom själva kyrorummet även inrymmer konsertsal, bibliotek och bostäder. År 1991 genomgick kyrkorummet en totalrenovering.

Inventarier

  • Nuvarande orgel har 31 stämmor och tillkom 1947.
  • Predikstolen är utförd av bildhuggaren Nils Hansen, Köpenhamn.
  • Altaret är av svart granit och bär inskriptionen IHS som brukar stå för "Iesus, Hominum Salvator" - ”Jesus, människornas Frälsare” och där reser sig ett krucifix med Maria och Johannes på sidorna.
  • Fönstren har rikligt med glasmålningar och vid restaureringen 1932 tillkom målningar av Ansgar, Luther och Gustav II Adolf utförda av Hugo Gehlin.

Bilder

Noter

  1. ^ ”Visby stift”. www.svenskakyrkan.se. https://www.svenskakyrkan.se/visbystift. Läst 6 november 2024. 
  2. ^ ”Svenska Gustafskyrkan”. Skånska dagbladet. 7 februari 2010. Arkiverad från originalet den 15 oktober 2017. https://web.archive.org/web/20171015102019/http://www.skd.se/2010/02/07/svenska-gustafskyrkan-en-kyrka-i-kris/. Läst 14 oktober 2017. 

Källor

  • Vår svenska kyrka / redaktionskommitté Elis Malmeström ... Göteborg: Kulturhistoriska förlaget. 1950. sid. 889. Libris 904466 
  • "Hela historien" från kyrkans hemsida

Externa länkar