I dagens artikel ska vi fördjupa oss i den spännande världen av Sven Arne Gillgren. Från dess ursprung till dess relevans idag kommer vi att utforska alla aspekter relaterade till Sven Arne Gillgren och hur det har påverkat olika områden i det dagliga livet. Under den här resan kommer vi att analysera dess olika implikationer, såväl som de möjliga framtidsperspektiv som föreställs kring Sven Arne Gillgren. Utan tvekan är det ett fascinerande ämne som väcker stort intresse inom många områden, så vi kan inte missa möjligheten att fördjupa oss i dess fascinerande universum. Gör dig redo att upptäcka alla aspekter av Sven Arne Gillgren i den här omfattande artikeln!
Sven Arne Gillgren, född 3 december 1913 i Stockholm, död 5 januari 1992 i Stockholms domkyrkoförsamling, var en svensk konsthantverkare och formgivare.
Sven Arne Gillgren var son till bankkamreren Joh Gillgren och Julia Zederman. Han studerade vid Konstindustriella skolan i Stockholm. Han övertog posten som konstnärlig ledare vid Guldsmedsaktiebolaget i Stockholm efter Jacob Ängman. På 1960-talet var Gillgren lärare för hantverk och silversmide vid Konstfackskolan i Stockholm.
I en klar, mjuk och elegant stil har han format kyrksilver och andra föremål för ett 150-tal kyrkor i bland annat Stockholm och Malmö, men också i utlandet. Han har också utformat hedersgåvor och bestick för bland annat svenska beskickningar. Hans smycken i guld och stenar har en romantisk mjukhet. Han är representerad på Nationalmuseum i Stockholm.
Åren 1941 till 1949 var han gift med Susanna Östberg (som senare gifte om sig med Povel Ramel) och 1955 till 1974 med sjuksköterskan Elisabeth Killander. Gillgren är gravsatt i minneslunden på Ljusterö kyrkogård.
|