I följande artikel ska vi fördjupa oss i ämnet Svarta Rudolf, som har genererat stort intresse och debatt på senare tid. Från dess ursprung till dess relevans idag har Svarta Rudolf varit föremål för studier och analys av olika specialister inom området, som har bidragit med olika perspektiv och förhållningssätt till detta ämne. Genom den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Svarta Rudolf, från dess praktiska implikationer till dess inverkan på samhället. Dessutom kommer vi att undersöka dess utveckling över tid och analysera de aktuella trenderna kring den. Utan tvekan är Svarta Rudolf ett fascinerande ämne som förtjänar att behandlas uttömmande och kritiskt, så vi inbjuder dig att gå in i denna spännande värld och upptäcka allt bakom Svarta Rudolf.
Svarta Rudolf är en dikt av Erik Axel Karlfeldt som är tillägnad Albert Engström. Den publicerades i tidningen Strix, nummer 19, år 1909. Albert Engström var tidningens grundare och fyllde 40 år det året. Sedan publicerades i diktsamlingen Flora och Bellona som utkom 1918.
Albert Engström beskriver ”den mörke Rudolf” i berättelsen ”Dans” i sin bok ”Äventyr och hugskott” från 1908.
Svarta Rudolf hade en verklig förlaga i sjömannen Arvid Ljungström från Grisslehamn. Arvid Ljungström blev sedermera sjökapten och var en välkänd profil i Roslagen. Sista åren som sjökapten var han befäl på bogserbåten Viking som förliste vid Furusund efter en kollision med tankfartyget Skansen.
Dikten beskriver hur Svarta Rudolf dansar med en flicka i Roslagen och samtidigt minns hur han förfört flickor i hamnar jorden runt. Den tonsattes av Robert Norrby år 1909 till en populär visa och schlager som spelats in av bland annat Evert Taube, Åke Grönberg, John Harryson och Hootenanny Singers.
Diktens titel Svarta Rudolf skrivs och sjungs ofta felaktigt som Svarte Rudolf, vilket speglar språkets tumregel för adjektivböjning, att adjektivet ska avlsutas med -e när det syftar på uppenbart maskulina substantiv eller personer. Erik Axel Karlfeldts benämning "Svarta Rudolf" för denna person från Roslagen i östra Uppland speglar dock ett vanligt förekommande talspråk i Mellansverige och norröver med a-former även när man syftar på manliga personer.
|