Stjärnstarr

Idag är Stjärnstarr ett ämne som väcker stort intresse och debatt i samhället. Många människor har engagerat sig för att undersöka Stjärnstarr för att få en djupare förståelse för dess betydelse i våra liv. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Stjärnstarr, från dess ursprung till dess inverkan idag. Vi kommer också att diskutera olika perspektiv och åsikter om Stjärnstarr, med målet att ge en komplett och balanserad bild. Oavsett ställningstagande i denna fråga är det obestridligt att Stjärnstarr spelar en avgörande roll i vårt samhälle och förtjänar seriös och noggrann eftertanke.

Stjärnstarr
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassEnhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
OrdningGräsordningen
Poales
FamiljHalvgräs
Cyperaceae
SläkteStarrar
Carex
ArtStjärnstarr
C. echinata
Vetenskapligt namn
§ Carex echinata
AuktorLinné

Stjärnstarr (Carex echinata) är en flerårig gräslik växt inom släktet starrar och familjen halvgräs. Stjärnstarr växer tuvad, har styva strån som är sträva upptill och har ljust gråbruna basala slidor. Dess gröna glänsande blad blir från 1 till 2,5 mm breda, styva och nästan lika långa som stråna. Axsamlingen blir från 1,5 till 3,5 och har stjärnlika ax som inte sitter längre ifrån varandra än sju mm. Hanblommorna sitter nederst i varje ax. De blekt rödbruna axfjällen blir från 2 till 2,5 mm, är brett hinnkantade och har en grön mittnerv. De mörkbruna fruktgömmena blir från tre till fyra mm, har tvär bred bas och en näbb med inåtböjd spets. Stjärnstarr Blir från 10 till 40 cm hög och blommar från maj till juni.

Utbredning

Stjärnstarr är vanlig i Norden och återfinns vanligtvis på fuktig, ganska mager mark, såsom myrkanter, diken, körspår, stränder, sumpskogar, betesmarker och hedar. Dess utbredning i Norden sträcker sig till hela syd- och mellanFinland, Åland, hela södra och mellersta Sverige, hela Norge, Danmark, Färöarna och stora delar av Islands kuststräcka.

Källor

Externa länkar