Stellenbosch

I dagens artikel ska vi fördjupa oss i den spännande världen av Stellenbosch. Detta är ett ämne som har väckt intresset hos både forskare, experter och hobbyister, eftersom Stellenbosch är närvarande i olika aspekter av vårt dagliga liv. Utefter dessa linjer kommer vi att utforska de olika aspekterna av Stellenbosch, från dess ursprung till dess utveckling idag. Dessutom kommer vi att analysera dess påverkan på samhället, samt möjliga framtida implikationer. Det spelar ingen roll om du är expert på Stellenbosch eller om du bara upptäcker det här ämnet, den här artikeln ger dig en djupgående titt som gör att du kan utöka din kunskap och reflektera över vikten av Stellenbosch i dagens värld.

Vinodling utanför Stellenbosch.

Stellenbosch är en stad i Västra Kapprovinsen i Sydafrika, omkring fem mil öster om Kapstaden. Staden består av ett antal delområden, som totalt hade 77 476 invånare vid folkräkningen 2011.

Historia

Arsenal - 1777

Efter Kapstaden är Stellenbosch den äldsta ort i Sydafrika som grundats av europeiska immigranter. Staden är uppkallad efter sin grundare, Simon van der Stel som 1679 grundade orten vid den första flod (Eerste River) han träffade på när han skickats ut av Jan van Riebeeck att undersöka områdena öster om nuvarande Kapstaden. Större delen av invånarna i Stellenbosch är afrikaaner. Ett stort antal ekar planterades i Stellenbosch vilket har gett staden smeknamnet Eikestad, ekstaden.

Befolkning

Khayamandi, det mest tätbefolkade området i Stellenbosch.

Vid folkräkningen 2011 hade Stellenboschs kommun (som täcker cirka 831 km²) totalt 155 733 invånare, varav ungefär hälften bodde i de centrala delarna. Till det kommer en stor mängd studenter. Majoriteten av invånarna talar afrikaans som modersmål men det finns stora engelsk- och xhosatalande minoriteter.

Stadens mest tätbefolkade del är Khayamandi, ett gettoliknande område i stadens nordvästra delar. Folkmängden uppgick där till 24 645 invånare vid folkräkningen 2011 på en yta av 1,54 km², vilket gör en befolkningstäthet på 15 968 inv./km².

Vinodling

Stellenbosch är centrum i Sydafrikas vinindustri. Tillsammans med områdena kring Paarl och Franschhoek utgör områdena kring Stellenbosch Cape Winelands, Sydafrikas största vinområde.

Universitetet

Universitetet i Stellenbosch var under apartheidtiden till för den afrikaanstalande befolkningen. Universitetet är ett av de ledande i Sydafrika och har tio fakulteter. Fortfarande är majoriteten av de omkring 25 000 studenterna vita med afrikaans som modersmål. Även om universitetets officiella språk är afrikaans så sker en stor del av undervisningen, främst på högre nivåer, på engelska.

Panorama över Stellenbosch.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Stellenbosch, 30 november 2007.
Denna artikel är helt eller delvis baserad på material från afrikaansspråkiga Wikipedia

Noter

  1. ^ Adrian Frith; Census 2011 Läst 6 oktober 2013.

Externa länkar