Statspolisen (Sverige)

Statspolisen (Sverige) är ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Sedan uppkomsten har det skapat stort intresse och debatt inom olika områden, från politik och ekonomi till kultur och underhållning. Dess inflytande har sträckt sig till olika livssfärer, och dess inverkan fortsätter att vara föremål för studier och analys. I den här artikeln kommer vi att grundligt utforska Statspolisen (Sverige) och analysera dess relevans i dagens samhälle. Från dess ursprung till dess utveckling kommer vi att undersöka dess roll i den samtida världen och reflektera över dess betydelse för framtiden.

För andra betydelser, se Statspolisen.
Ådalshändelserna var en anledning till att Sverige inrättade Statspolisen.

Statspolisen inom den svenska polisen inrättades den 1 januari 1933 för att undvika flera händelser liknande Ådalshändelserna i maj 1931. Statspolisen avskaffades 1965, då all polisverksamhet i Sverige förstatligades. Statspolisens avdelningar döptes då om till länstrafikgrupper.

Namnet kan ses som tårta på tårta, eftersom ordet polis betyder statgrekiska.

Källor

  1. ^ Hans Högman. ”Polisväsendet förr i tiden 2”. Hans Högmans webbplats. http://www.hhogman.se/polisen_organiseras.htm. Läst 22 augusti 2021. 
  2. ^ Björn Furuhagen (1 juni 2009). ”Från fjärdingsman till närpolis”. Växjö universitet. sid. 7. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:798282/FULLTEXT01.pdf. Läst 22 augusti 2021.