Simpsonöknen

I den här artikeln kommer vi att utforska på djupet Simpsonöknen, ett ämne som fångat olika discipliners uppmärksamhet och som väcker stort intresse i dagens samhälle. Simpsonöknen är ett ämne som har varit föremål för debatt och studier under lång tid, och dess relevans är tydlig än idag. I den här artikeln kommer vi att undersöka de olika aspekterna av Simpsonöknen, från dess ursprung till dess inverkan på vardagen, såväl som möjliga konsekvenser för framtiden. För att ge en fullständig bild av Simpsonöknen kommer vi att analysera dess positiva och negativa aspekter, såväl som dess möjliga konsekvenser på en personlig, social och global nivå. Dessutom kommer vi att lyfta fram den senaste forskningen relaterad till Simpsonöknen, med målet att ge en uppdaterad bild av detta ständigt föränderliga ämne.

Lägeskarta för Simpsonöknen och Strzelecki-öknen.
Simpsonöknen
Ted Colsons expedition 1936.
Simpsonöknen från rymden, NASA.
Simpsonöknens läge i Australien.

Simpsonöknen (engelska: Simpson Desert) är en öken i gränsområdena mellan Northern Territory, South Australia och Queensland i de centrala delarna av Australien. Den har en yta på 176 500 km².

Öknen ligger över Great Artesian Basin, ett av de största inre avrinningsområdena i världen. Grundvattnet i området går i dagen vid ett flertal naturliga källor, inklusive Dalhousie Springs, och i hål som borrats längs större vägar och under petroleumprospektering. Som en följd av utnyttjande av sådana källor har tillgången till vatten stadigt minskat de senaste åren.

Simpsonöknen är en erg som innehåller världens längsta parallella sanddyner. Dessa nord-sydlig orienterade sanddyner är statiska, som hålls på plats av vegetation. De varierar i höjd från 3 meter i väster till cirka 30 meter på den östra sidan. Det största och mest kända dyn, Nappanerica, eller mer populärt Big Red (namngiven av Simpson Desert resande Dennis Bartell), är 40 meter i höjd.

Den första europé som såg öknen var vetenskapsmannen och upptäcktsresanden Charles Sturt år 1845, på hans resa i området 1844–1846. Först år 1936 lyckades Ted Colson att korsa öknen i sin helhet. Öknen är uppkallad efter den australiensiska geografen Allen Simpson .

Externa länkar