Sigtunastiftelsen

I den här artikeln kommer vi att ta upp ämnet Sigtunastiftelsen, ett ämne som har fångat många människors uppmärksamhet på senare tid. Sigtunastiftelsen är ett ämne av stor betydelse i dagens samhälle, eftersom det har en betydande inverkan på olika områden i det dagliga livet. När vi går vidare i den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Sigtunastiftelsen, från dess ursprung och historia till dess inflytande idag. Vi kommer också att undersöka de implikationer och återverkningar som Sigtunastiftelsen har inom olika områden, samt de olika perspektiv som finns kring detta ämne. I slutändan försöker den här artikeln erbjuda en komplett och berikande vision av Sigtunastiftelsen, med syftet att ge större förståelse och medvetenhet om detta ämne.

Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen
GrundareManfred Björkquist
TypKristen stiftelse
SäteSigtuna
Position59°36′56″N 17°42′38″Ö / 59.61542°N 17.71048°Ö / 59.61542; 17.71048
Officiella språkSvenska
NyckelpersonerOlov Hartman, Helle Klein
Sigtunastiftelsen med kapellet

Sigtunastiftelsen är en stiftelse i Sigtuna som idag bedriver hotell- och konferensverksamhet. Stiftelsen har ett omfattande bibliotek med Sveriges största pressarkiv. Den har ett gediget kulturutbud i sitt terminsprogram med författarmöten, konserter, föreläsningar, seminarier, samtalskvällar och avslappning. Stiftelsen delar årligen ut stipendier till forskare, författare, översättare och lärarinnor.

Historia

Stiftelsen grundades av Manfred Björkquist år 1915, och var avsedd att fungera som ett centrum för Ungkyrkorörelsen. En stor del av kapitalet för byggnationen stod familjen Ekman på Bjärka Säby för. Invigningen ägde rum den 31 oktober 1917,[1] på 400-årsdagen av reformationen. Stiftelsen byggde en folkhögskola och ett hospits (gästhem) på Tallhöjden strax utanför Sigtuna centrum efter ritningar av arkitekten John Åkerlund. Skolan fick, på grund av kristiden, starta i hospitsets lokaler. Året efter, den 18 augusti, invigdes Olaus Petrikapellet som en del av stiftelsen. Vid dess invigning sade Manfred Björkquist att stiftelsen skulle vara "en borg, ett hem, en skola och en helgedom".

Bilder

Anknutna organisationer

En nära anknytning till Sigtunastiftelsen, både geografiskt och idémässigt, har även:

Bland andra organisationer som har sitt ursprung i Sigtunastiftelsen kan nämnas:

Källor

Noter

  1. ^ Först den 18 augusti 1918, hävdar källan; Almanack för alla. Stockholm: Norstedt. 1921. Libris 423201 , sid 25

Vidare läsning

  • Björkquist, Manfred (1955). Sigtunastiftelsen: en konturteckning (5., omarb. uppl.). Stockholm: Sveriges kristliga studentrörelse. Libris 1434937 
  • Carlström Berit, red (2017). Sigtunastiftelsen: en vandring genom rum & tid (Andra upplagan). Sigtuna: Sigtunastiftelsen. Libris 20873415. ISBN 9789197604864 

Externa länkar