Sfäriska formlerna för halva vinkeln och halva sidan

I den här artikeln kommer vi att närma oss Sfäriska formlerna för halva vinkeln och halva sidan från olika vinklar, med syftet att ge en bred och detaljerad bild av detta ämne. Sfäriska formlerna för halva vinkeln och halva sidan är ett ämne av stor relevans idag, eftersom det påverkar olika aspekter av samhället, ekonomin, politiken, kulturen och människors dagliga liv. Genom noggrann och djupgående analys kommer vi att utforska de olika aspekterna av Sfäriska formlerna för halva vinkeln och halva sidan, undersöka dess implikationer, utmaningar och möjligheter. Genom den här artikeln strävar vi efter att erbjuda läsaren ett heltäckande och berikande perspektiv som gör att de bättre kan förstå betydelsen och omfattningen av Sfäriska formlerna för halva vinkeln och halva sidan i den samtida världen.

Figur 1.

De sfäriska formlerna för halva vinkeln och halva sidan är en uppsättning formler inom sfärisk trigonometri. För en sfärisk triangel på en enhetssfär enligt figur 1 gäller:

där och .

Motsvarande gäller för och respektive och .

Formlerna används för att beräkna hörnvinklarna i sfäriska trianglar om de tre sidorna är kända, respektive sidorna om hörnvinklarna är kända.

Härledning

Från den sfäriska cosinussatsen har vi:

Vi har också från den plana trigonometrin att:

Sålunda:

där vi i sista steget utnyttjat från den plana trigonometrin.

Från den plana trigonometrin har vi också att vilket med och samt den halva "perimetern" ger oss:

Insättning av (2) i (1) ger oss sinusformeln för halva vinkeln:

Cosinusformeln för halva vinkeln härleds analogt, men utnyttjar att , vilket ger

Tangensformeln för halva vinkeln fås genom att dividera formeln för sinus med formeln för cosinus.

Formlerna för halva sidan visas analogt, men med utgångspunkt i den duala cosinussatsen i stället för den sfäriska cosinussatsen, sålunda:

De kan även visas ur formlerna för halva vinkeln med hjälp av polära dualitetssatsen (som ju används för att härleda den duala cosinussatsen från den sfäriska cosinussatsen, så det blir ju "samma härledning, men i olika ordning"), som säger att för den polära triangeln till gäller att:

Referenser och noter

  1. ^ Notera att eftersom då vinkelsumman i en sfärisk triangel är större än . Sålunda: i formlerna för sinus och tangens för halva sidan.