Safir

I den här artikeln ska vi utforska den spännande världen av Safir. Från dess ursprung till dess genomslag idag har Safir skapat ett fortsatt intresse och har blivit ett ämne för diskussion och debatt inom olika områden. På dessa sidor kommer vi att analysera de olika aspekterna relaterade till Safir, från dess betydelse i det moderna samhället till dess inflytande på populärkulturen. Dessutom kommer vi att undersöka hur Safir har utvecklats över tiden och hur det fortsätter att sätta trender idag. Var beredd att ge dig ut på en spännande resa genom Safirs ins och outs och upptäck allt detta tema har att erbjuda.

För flygplanet, se Saab 91 Safir. För båttypen, se Safir (båttyp). För kolibrisläktet, se Safir (kolibrier).
Safir
Safir.
Fakta
Kategori mineral
Kemi aluminiumoxid: Al2O3
Färg blå, färglös, violett, grön, orange, gul, rosa och svart.
Streckfärg vit
Kristallsystem trigonalat
Brott småmussligt, splittrigt, ojämnt.
Mohs hårdhet 9
Ljusbrytning 1,766–1,774
Dubbelbrytning 0,008
Spaltning ingen
Densitet 3,99–4,00
Dispersion 0,008
Smältpunkt 2 050 °C
De viktigaste safirproducerande länderna

Safir (av grekiska σάπφειρος, sappheiros: "blå sten") är en ädelsten och varietet av mineralet korund som består av aluminiumoxid (Al2O3). Korund kan innehålla spår av andra metaller än aluminium – såsom järn, titan, krom, koppar eller magnesium[källa behövs] – vilket ger mineralet en blå, gul, violett, orange respektive grönaktig färg. Safirer kan ha alla dessa färger, men vanligast är blå. Spår av krom kan i sin tur ge korund en rosa eller röd färgskiftning, och då kallas mineralet i stället för rubin.

Typer av safirer

Stjärnsafirer är mestadels mjölkiga, cabochon-slipade safirer av gråblå färg som visar en ljusstjärna (asterism) med vanligtvis sex strålar som tydligt framträder i koncentrerat sol- eller lampljus.

Förekomst

Korund och sålunda även safirer förekommer i marmor, basalt och pegmatit, och de viktigaste fyndplatserna är bland andra Myanmar, Australien, Sri Lanka, Thailand, Brasilien, Kambodja, Kenya och Malawi.

Namnhistorik

Benämningen "safir" har tidigare använts även för andra stenar än korund, till exempel lapis lazuli. Senare kallade man bara den blå varianten av korund för "safir" och gav korunder i andra färger mer eller mindre exotiska namn, som till exempel "orientalisk peridot". Idag kallas alla korunder oavsett färg för safirer, med undantag av röd korund som kallas rubin. Om man omnämner en safir utan att ange dess kulör så avses den blå safiren. Den mest värdefulla färgvarianten av safir är blåklintsblå, som får sin färg av en blandning av järn och titan.

Se även