I dagens värld är Sabis ett ämne som har fått relevans inom olika samhällsområden. Från politik till populärkultur har Sabis fångat uppmärksamheten hos miljontals människor världen över. Dess genomslagskraft har återspeglas i akademiska diskussioner, politiska debatter och i människors dagliga liv. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Sabis och hur det har format och förändrat vårt sätt att leva, tänka och relatera till världen omkring oss.
Sabis (Slagteriaktiebolaget i Stockholm) är en livsmedelsbutikskedja och restaurangoperatör i Stockholm. Sabis är ett av Sveriges äldsta, fortfarande aktiva familjeföretag grundat 1874.
Sabis grundades 1874 av tio familjer som charkuteri och distribution via 14 köttbodar på olika platser i Stockholm. Den första fabriken med slakteri och charkuterifabrik låg på Åsögatan 10, Södermalm. Under 1940-talet köpte familjen Andersson rörelsen. Eric Andersson, företagets första VD, ritade även firmans logo Sabis i något snedställd skrivstil. Man breddade verksamheten med restaurangverksamhet genom att börja driva företagsrestauranger. Idag sköter Sabis bland annat restaurangerna på Rosenbad, UD och Sveriges riksdag. Sedan 1950-talet hade Sabis sin charkuterifabrik vid Slakthusgatan 15 på Slakthusområdet. En av deras produkter bar varumärket Gudruns. Under 1990-talet såldes charkuteritillverkningen på Slakthusområdet.
Mellan 1890 och 1970-talet hade Sabis en butik på Götgatan 29. Till en början var det en köttbod med egen styckning som 1955 byggdes om till snabbköp. 1980 flyttade ICA in. Idag finns en restaurang där. Texten Slagteriaktiebolaget i Stockholm står fortfarande över butiksfönstren.
På 1990-talet tog Sabis över Metros livsmedelsbutik i Fältöversten på Östermalm i Stockholm. Förutom Fältöversten har Sabis butiker i Näsby Park, Fruängen, Gullmarsplan och Tullinge. Sabis samarbetar när det gäller livsmedelsbutiker med Hemköp (Axfood) efter att tidigare varit del av Vi-handlarna (Vivo). Förutom butiken i Fältöversten som fortsatt går under namnet Sabis bär butikerna namnet Hemköp.