Söderalaflöjeln

I nästa artikel kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Söderalaflöjeln. Från dess ursprung till dess relevans idag kommer vi att utforska alla aspekter av detta intressanta ämne. Vi kommer att upptäcka dess inverkan på samhället, dess inflytande inom olika områden och hur det har utvecklats över tid. Med ett brett och detaljerat tillvägagångssätt kommer vi att analysera dess olika aspekter för att erbjuda ett komplett och berikande panorama. Följ med oss ​​på denna kunskaps- och upptäcktsresa om Söderalaflöjeln.

Söderala flöjeln
Söderalaflöjeln av brons från vikingatid.

Söderalaflöjeln är en vindflöjel, som satt på Söderala kyrka i södra Hälsingland fram till 1700-talet.

Flöjeln, som är från tiden kring 1050, förmodas komma från ett vikingaskepp från vikingatiden. Den är en bronsplåt, som har förgyllts och försetts med djurornamentik i Ringerikestil. Plåten är tresidig och är rikt genombruten. Kantbårderna är förstärkta och smyckas av smala bladlister. Den förvaras numera på Statens historiska museum i Stockholm.

Kopior av Söderalaflöjeln finns i Söderala kyrka, i Gamla Uppsala museum, Hälsinglands museum och i vikingamuseet Haithabu i Tyskland.

Vidare läsning

  • Åmell, Nils Magnus (1885-1968); Första antikvitetshandelns resa på cykel genom Medelpad - bemärkt besök i Stöde - upptäckten av Söderalaflöjeln, kommentarer av Jonas Källström, Stöde hembygdsförening, Stöde, 1979, LIBRIS-id 485312
  • Gustafsson, Rune; Söderalaflöjeln - ett mustigt bygdespel om vikingatiden, Videoupptagning, manus: Rune Gustafsson - producent: Rolf Bergstedt - regi: Karin Gustafzon, Intryck Hälsingland förlag, Järvsö, 2004

Källor

Externa länkar