Rollo May

I dagens artikel ska vi prata om Rollo May. Rollo May är ett ämne som har fångat mångas uppmärksamhet de senaste åren, och det är viktigt att förstå dess implikationer och återverkningar. Från dess påverkan på samhället till dess påverkan på populärkulturen har Rollo May visat sig vara ett ämne av intresse och relevans för ett brett spektrum av människor. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter av Rollo May och diskutera dess betydelse i dagens värld. Vi hoppas att den här artikeln ger dig en mer fullständig förståelse av Rollo May och dess effekter i vår verklighet.

Rollo May
Rollo May, 1977.
Född21 april 1909
Ada, USA
Död22 oktober 1994 (85 år)
Tiburon, USA
Medborgare iUSA
Utbildad vidMichigan State University
Oberlin College
Teachers College
Union Theological Seminary
Columbia University
SysselsättningPsykolog, psykoterapeut, författare
ArbetsgivareNew York University
Harvard University
Yale University
Utmärkelser
Ralph Waldo Emerson Award (1970)
Redigera Wikidata

Rollo Reece May, född 21 april 1909 i Ada, Ohio, död 22 oktober 1994 i Tiburon, Kalifornien, var en amerikansk psykolog. May skrev Love and Will, publicerad 1969. Han förknippas med humanistisk psykologi. Tillsammans med Viktor Frankl var han en förkämpe för existentiell psykoterapi. May var nära vän till Paul Tillich och påverkades starkt av honom.

Han studerade under Alfred Adler. Han avlade 1949 doktorsexamen i klinisk psykologi vid Columbia University. Rollo May har en central roll i Jan Troells film Sagolandet från 1988.

Svenska översättningar

  • Kärlek och vilja (Love and will) (översättning Philippa Wiking, Aldus/Bonnier, 1972)
  • Makt och oskuld – och frågan om våldets orsaker (Power and innocence) (översättning Margareta Edgardh, Aldus/Bonnier, 1974)
  • Modet att skapa (The courage to create) (översättning Margareta Edgardh, Aldus, 1976)
  • Ångest: en utmaning: teorier, fallstudier (The meaning of anxiety) (översättning Margareta Edgardh, Bonnier, 1980)
  • Friheten och ödet (Freedom and destiny) (översättning Margareta Edgardh, Bonnier fakta, 1983). Ny upplaga 1995 med titeln Frihet och öde
  • Den omätbara människan: om människosynen i existentiell psykologi och terapi (The discovery of being: writings in existential psychology) (översättning Margareta Edgardh, Bonnier, 1986)
  • Ropet efter myten: om den moderna tidens mytologi (The cry for myth) (översättning Suzanne Almqvist, Rabén & Sjögren, 1992)

Referenser

  1. ^ SNAC, SNAC Ark-ID: w6p34dh8, läs online, läst: 9 oktober 2017.
  2. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB författar-ID: 19713, läst: 9 oktober 2017.

Externa länkar