I den här artikeln kommer Riksglasskolan att analyseras i detalj och ta upp dess olika aspekter, påverkan och relevans i dagens samhälle. Från dess ursprung till dess nuvarande utveckling kommer de olika aspekterna som gör Riksglasskolan till ett ämne av stort intresse och debatt att utforskas. Dessutom kommer dess inflytande inom olika områden att undersökas, såsom kultur, politik, utbildning och teknik. Genom denna uttömmande analys försöker vi ge en heltäckande vision av Riksglasskolan, med syftet att berika kunskapen om detta ämne och uppmuntra till kritisk reflektion om dess roll i den samtida världen.
Riksglasskolan är en svensk yrkesskola i Pukeberg i Glasriket, som ger glashantverkarutbildning med riksintag. Bland programmen ingår gymnasieskolans hantverksprogram, kvalificerad yrkesutbildning, utbildning för nordiska studenter samt uppdragsutbildning för studenter från hela världen.
Fram till 1950-talet utbildades Glasrikets nya glasarbetare på arbetsplatsen. Blivande glasarbetare ”sölade” under rasterna i hyttan, vilket innebar att de tränade, misslyckades och tränade igen för att till slut lyckas med de olika momenten.
Omkring 1960 startades vid Orrefors glasbruk en mer systematisk glasutbildning i regi av glasbruket, vars personal var instruktörer. Utbildningen bedrevs i samarbete med Nybro yrkesskola, som svarade för den teoretiska delen. Eleverna hade praktik fyra dagar i veckan och teori en dag.
Nybro kommun tog 1969 över ansvaret för glasskolan. Fram till 1979 låg glasskolan vid Orrefors glasbruk, och från 1979 i nya kommunlokaler i närheten av glasbruket. I december 2010 flyttade Riksglasskolan till Orrefors glasbruk,[1] och efter nedläggningen av Orrefors glasbruk flyttade den 2014 till Pukeberg.